Rusia trimite în Marea Azov o fregată dotată cu rachete

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.12.2018

O fregată rusească dotată cu rachete se îndreaptă spre Marea Azov din Peninsula Crimeea, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Moscova şi Kiev.

Fregata a fost observată la 2,4 km în largul coastei crimeene, în zona oraşului Feodosia. Un elicopter putea fi văzut la bordul navei, a declarat un martor. Tensiunile din regiune s-au amplificat după ce, în 25 noiembrie, Marina rusă a deschis focul şi a capturat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, potrivit Express.co.uk.

În timpul incidentului, forţele ruseşti au arestat 24 de marinari ucraineni şi au rănit cel puţin şase. Moscova a declarat că navele au pătruns ilegal în apele sale teritoriale, acuzaţie negată de Kiev.

Trimiterea fregatei ruseşti în Marea Azov are loc după ce Moscova a insistat că nu îşi amplifică prezenţa militară în zonă.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că forţele ruse păzesc podul crimeean.

“Rusia nu îşi amplifică prezenţa militară în Marea Azov, nu există nicio bază maritimă rusească acolo, şi forţele prezente sunt folosite pentru a păzi podul crimeean... Aceste forţe sunt folosite de asemenea pentru a asigura securitatea navigaţiei”.

După confiscarea navelor, regimul de la Kiev condus de Petro Poroşenko a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pe o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării. De asemenea, Poroşenko a insistat să semnaleze Occidentului că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment.

În condiţiile în care relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt încă la un nivel foarte redus după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, criza din Strâmtoarea Kerci riscă să împingă cele două ţări într-un conflict deschis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor