Putin avertizează în privinţa intensificării pericolului unui război nuclear

Dacă SUA plasează rachete cu rază intermediară în Europa, Rusia va lua contramăsuri, a declarat liderul rus Vladimir Putin. El a avertizat că “pragul” pentru utilizarea armelor nucleare este în scădere.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

O încercare de reducere a “pragului” pentru utilizarea armelor nucleare ar putea rezulta într-un război nuclear total, a avertizat preşedintele rus Vladimir Putin joi, la conferinţa de presă tradiţională de sfârşit de an.

“Este o tendinţă de scădere a pragului de utilizare a armelor nucleare. În Occident, există ideea utilizării armelor nucleare cu putere redusă. Utilizarea unor astfel de arme ar putea duce la un dezastru global”, a subliniat liderul rus, potrivit Deutsche Welle.

Putin a menţionat intenţia Statelor Unite de a se retragere din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) semnat în 1987 şi a precizat că, în cazul în care americanii vor plasa rachete cu rază intermediară în Europa, atunci Rusia va fi forţată să ia contramăsuri.

Liderul rus a mai avertizat şi împotriva dezvoltării de focoase nucleare tactice şi rachete balistice convenţionale cu rază lungă, adăugând că acestea sunt periculoase pentru că vor amplifica pericolul unui război nuclear accidental.

De asemenea, fiind întrebat de conflictul maritim din Strâmtoarea Kerci, unde navele ruseşti au capturat 3 nave ucrainene, Putin a confirmat că posibilitatea schimbării marinarilor ucraineni arestaţi în acel incident cu cetăţeni ruşi a fost discutată cu Viktor Medvedciuk, care reprezintă Ucraina în Grupul de Contact Trilateral privind Donbasul.

După confiscarea navelor, regimul de la Kiev condus de Petro Poroşenko a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pe o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării. De asemenea, Poroşenko a insistat să semnaleze Occidentului că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment.