Putin avertizează Occidentul cu privire la noile arme ruseşti. Critică SUA pentru retragerea din tratatul INF

Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a emis un avertisment la adresa Occidentului, după ce a discutat cu şefii din domeniul apărării de la Kremlin despre o serie de progrese ale programului de dezvoltare de arme rusesc.

Liderul rus, care se află într-o dispută cu omologul său american Donald Trump după anunţul acestuia că va scoate SUA din tratatul pentru controlul armelor nuclear (INF), a afirmat că noile arme avansate “îi vor forţa pe cei obişnuiţi să se gândească la retorica sa militară”. Putin a făcut remarcile într-un discurs adresat comitetului de conducere extins al Ministerului Apărării, care s-a reunit marţi la Moscova, potrivit Express.co.uk.

El a declarat: “S-a realizat un progres serios în ceea ce priveşte dezvoltarea de arme avansate şi incomparabile, despre care am discutat în discursul adresat Adunării Federale în 1 martie a.c.

Sper că noile noastre sisteme îi vor pune pe gânduri pe cei care s-au obişnuit cu retorica militaristă şi agresivă”.

Liderul rus a afirmat că producţia în serie a sistemului de rachete hipersonice Avangard a fost lansată şi că au fost desfăşurate teste reuşite cu cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală Sarmat a Rusiei.

El a precizat că arma hipersonică de precizie cu lansare aeriană Kinzhal a fost de asemenea introdusă în serviciul de luptă împreună cu armele laser futuriste Peresvet.

Putin a mai declarat la întâlnire: “Aceste arme cresc în mod semnificativ potenţialul armatei şi flotei, asigurând cu încredere securitatea Rusiei pentru deceniile care vor urma. Aceste dezvoltări întăresc de asemenea echilibrul de putere şi stabilitatea globală”.

De asemenea, Putin a dezvăluit faptul că pregătirea militarilor ruşi s-a îmbunătăţit în mod semnificativ, precizând că cele şase inspecţii independente desfăşurate în acest an au confirmat că forţele şi echipamentele militare ruseşti ar putea fi desfăşurate rapid la distanţe de până la 7.000 km şi vor putea consolida în scurt timp grupuri situate în direcţii strategice cruciale.

Putin a declarat că exerciţiul militar Vostok 2018 s-a soldat cu rezultate bune şi că partenerii din China şi Mongolia au acţionat conform planului general şi cu normele de luptă unice împreună cu unităţile ruseşti. De asemenea, Putin a menţionat exerciţiul Ocean Shield, care a avut loc pentru prima dată în Marea Mediterană.

Remarcile lui Putin au loc în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia şi SUA cu privire la soarta Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) şi a repetat ameninţarea că retragerea Washingtonului din acest acord ar putea ruina securitatea globală. Trump a justificat potenţiala măsură prin faptul că Rusia ar fi încălcat prevederile acordului, lucru negat de Moscova.

“Declaraţia SUA privind retragerea din tratatul INF cauzează temeri serioase. Acest pas ar putea avea consecinţe negative şi va slăbi în mod semnificativ securitatea regională şi globală”, a afirmat el la întâlnirea de marţi.

Retragerea SUA din INF “ar putea însemna de fapt degradarea şi chiar ruinarea întregii arhitecturi a controlului armelor şi a neproliferării armelor de distrugere în masă”, a adăugat Putin.

INF a fost semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov în anul 1987.

Tratatul a ţinut rachetele nucleare în afara Europei timp de 3 decenii şi a cerut ambelor ţări să elimine toate rachetele nucleare cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor