Rusia testează o dronă–submarin capabilă nuclear. Mediul înconjurător ameninţat
alte articole
Agenţiile americane de informaţii au detectat testarea unei drone subacvatice, pe care Pentagonul a numit-o Kanyon, în timpul lansării dronei de pe un submarin din clasa Sarov în 27 noiembrie, au declarat oficiali ai Pentagonului familiari cu rapoartele privind testul.
Nu au fost oferite detalii privind locaţia şi rezultatele testului.
Dezvoltarea noii drone-submarin a fost pentru prima dată dezvăluită de Washington Free Beacon în septembrie 2015 şi, două luni mai târziu, confirmată de armata rusă. Oficialii ruşi au declarat că programul secret a fost dezvăluit din greşeală.
Rusia numeşte programul de dezvoltare a dronei Ocean Multipurpose System ‘Status-6’, iar dezvoltatorul este biroul de design TsKB MT Rubin al Rusiei, unitatea din industria apărării care construieşte toate submarinele ruseşti.
Agenţiile americane de informaţii estimează că drona-submarin secretă Kanyon va fi echipată cu focoase nucleare din clasa megatonelor – cele mai mari arme nucleare existente în prezent, cu o putere de distrugere echivalentă cu milioane de tone de TNT.
Arma ar putea fi utilizată împotriva porturilor şi bazelor americane, inclusiv cele folosite de submarinele dotate cu rachete balistice.
Cele două baze americane pentru submarine dotate cu rachete nucleare sunt localizate în Kings Bay, statul Georgia, la nord de graniţa cu statul Florida, şi în Puget Sound în statul Washington.
Dezvoltarea de arme nucleare de către Rusia în anii recenţi a alarmat liderii militari americani parţial din cauza unei noi doctrine adoptate de Moscova care măreşte dependenţa ţării de forţele nucleare într-un conflict. Noua doctrină indică faptul că Rusia va amplifica rapid utilizarea armelor nucleare pentru a compensa forţele sale convenţionale depăşite şi învechite.
În plus, agenţiile americane de informaţii au detectat de asemenea dezvoltarea de către Rusia de noi arme nucleare tactice cu randament scăzut – arme care ar putea fi folosite cu uşurinţă în conflictele regionale.
Conform unui document rusesc dezvăluit la televiziunea de stat în 10 noiembrie 2015, noua armă este un vehicul subacvatic cu autopropulsie ce este capabil să transporte un focos nuclear pe o distanţă de până la 9.977 km. Vehiculul se poate scufunda până la o adâncime de aproximativ 1 km şi poate călători cu viteze de la până la 103 km pe oră.
O schiţă a dronei-submarin arată că aceasta va avea propulsie nucleară, va fi controlată de nave aflate la suprafaţă apei şi va fi susţinută de un submarin din clasa Sarov.
Submarinul rusesc Sarov a fost descris în rapoartele media ruseşti ca o navă cu motor diesel electric folosită pentru testarea de arme şi tehnologii noi. De asemenea, Sarov a fost descris ca un submarin folosit pentru colectarea de informaţii.
Agenţiile americane de informaţii au evaluat că scurgerea din 2015 a fost o încercare din partea Moscovei de a avertizat SUA în legătură cu nemulţumirea Kremlinului faţă de desfăşurarea unui scut antirachete american în Europa şi faţă de desfăşurarea de nave dotate cu rachete de apărare în regiune.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor la o zi după dezvăluirile privind noua dronă că informaţiile secrete au fost divulgate din greşeală – o recunoaştere publică neobişnuită a unei erori de securitate care a ridicat întrebări în legătură cu un potenţial obiectiv ascuns existent în spatele acelui anunţ.
Construirea de arme nucleare ruseşti coincide cu ceea ce oficialii americani susţin a fi declaraţii publice fără precedent din partea liderului rus Vladimir Putin în legătură cu armele nucleare ca răspuns la opoziţia Occidentului faţă de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
Marina SUA dezvoltă, de asemenea, drone subacvatice dar niciuna nu va fi înarmată nuclear.
“Ziarul rusesc Rossiyskaya Gazeta a declarat că, pentru a obţine o contaminare radioactivă extensivă, arma ar putea folosi aşa numita bombă cu cobalt, o armă nucleară proiectată să producă cantităţi mai mari de emanaţii radioactive comparativ cu un focos nuclear obişnuit”, a declarat Mark Schneider, fost oficial al Pentagonului.
“O bombă cu cobalt este un concept de armă ‘apocaliptică’ de pe vremea Războiului Rece care, aparent, nu a fost niciodată dezvoltat”, a adăugat el.
Testarea dronei-submarin, despre care s-a afirmat că ar fi propulsată de un reactor nuclear cu protecţie limitată, prezintă riscuri pentru mediul înconjurător. O eroare de pilotaj de la distanţă ar putea rezulta într-un dezastru nuclear subacvatic.