NATO cere menţinerea presiunii asupra Rusiei din cauza crizei ucrainene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel pentru menţinerea presiunii diplomatice şi a sancţiunilor aplicate Rusiei până când Moscova va respecta acordul semnat în februarie 2015 privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.12.2016

“Comunitatea internaţională trebuie să continue să preseze Rusia să îşi respecte obligaţiile, în special pentru că situaţia securităţii din estul Ucrainei rămâne atât de serioasă”, a declarat Stoltenberg după discuţii cu miniştrii de externe din statele NATO şi Ucraina ce au avut loc miercuri în Bruxelles.

“Cred că sancţiunile sunt un instrument important pentru a trimite un mesaj foarte clar că nu acceptăm tipul de comportament agresiv – anexarea ilegală a Crimeei şi comportamentul destabilizator în estul Ucrainei – pentru care este responsabilă Russia”, a adăugat Stoltenberg.

Comentariile lui Stoltenberg despre necesitatea prelungirii sancţiunilor împotriva Rusiei au avut loc pe fondul unor incertitudini legate de eficienţa şi costul lor, precum şi a temerilor că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea adopta un ton mai conciliant la adresa Moscovei.

Trump, care îi va succede preşedintelui Barack Obama în ianuarie 2017, a discutat pozitiv despre preşedintele Vladimir Putin, exprimându-şi dorinţa de a repara relaţiilor ruso-americane, susţinând totodată că va examina posibilitatea ridicării sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei ca răspuns la acţiunile sale în Ucraina.

De asemenea, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că se aşteaptă ca liderii UE să prelungească sancţiunile împotriva Rusiei când se vor întâlni în Bruxelles săptămâna viitoare.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat luna trecută că este încrezător că sancţiunile vor fi aprobate înaintea summitului liderilor UE din 15 decembrie.

Stoltenberg a precizat că a fost înregistrată o “creştere masivă a încălcărilor acordului de încetare a focului” în estul Ucrainei, unde luptele dintre forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi au provocat moartea a peste 9.600 de persoane începând cu aprilie 2014.

Secretarul general al NATO a mai precizat că uneori sunt raportate sute de explozii pe zi, inclusiv multe cauzate de armament greu, care este interzis pe baza acordurilor de pace semnate la Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor