Rusia ameninţă SUA că va restricţiona mişcările diplomaţilor americani

Ministerul rus de Externe a ameninţat că va aplica măsuri retaliatorii împotriva diplomaţilor americani dacă Washingtonul adoptă o legislaţie privind restricţionarea mişcărilor diplomaţilor ruşi în SUA.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Captură Foto)

Legislaţia care primeşte acum undă verde în Congresul SUA cere înăsprirea restricţiilor pentru diplomaţii ruşi care doresc să călătorească pe distanţe mai mari de 40 km de posturile lor oficiale pe teritoriul american. Practic, diplomaţii ruşi vor fi forţaţi să obţină aprobare de la FBI din timp pentru deplasări.

Conform proiectului de lege, se va crea, de asemenea, un nou comitet pentru contracararea a ceea ce SUA susţine că sunt eforturi ruseşti de a manipula opinia străină.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat miercuri la Moscova că recenta iniţiativă legislativă americană face parte dintr-o “vânătoare de vrăjitoare” îndreptată împotriva Rusiei de către administraţia preşedintelui Barack Obama.

“Dacă actualele autorităţi americane doresc să restricţioneze mişcările reprezentanţilor Rusiei, atunci, bineînţeles, trebuie ţinut minte faptul că diplomaţia este bazată pe principiul reciprocităţii”, a declarat Zaharova. “Mai simplu spus, diplomaţii americani din Rusia vor fi trataţi în acelaşi mod”.

“Avem de a face cu un alt exemplu al sentimentului anti-rusesc. Este o copie a unei scheme folosită în Războiul Rece”, a adăugat ea.

Măsura propusă, care a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor şi a trecut de comitetele de informaţii ale ambelor camere, face parte dintr-un proiect de lege mai amplu care stabileşte priorităţile politice pentru comunitatea informaţională. Măsura încă nu a fost adoptată de Senat.

Departamentul de Stat al SUA nu a comentat public noua legislaţie dar, oficiali ai departamentului şi-au exprimat în privat temerile în legătură cu restricţiile şi consecinţele acestora asupra activităţii diplomaţilor americani acreditaţi în Rusia, mulţi dintre aceştia fiind aparent hărţuiţi de agenţiile ruse de securitate.

În plus, Rusia s-a plâns de faptul că diplomaţii săi au fost acostaţi şi hărţuiţi de agenţi americani.

Nu este clar dacă proiectul de lege care conţine restricţii de călătorie asupra diplomaţilor ruşi va fi adoptat de Senat sau dacă Obama va semna o astfel de lege.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care va fi investit oficial în 20 ianuarie 2017, va fi probabil mai puţin dispus decât Obama să semneze o astfel de lege dacă va ajunge pe masa sa. Trump a manifestat în repetate rânduri o abordare mai conciliatorie în relaţiile cu Rusia.