Rusia testează cu succes o rachetă antisatelit

Kremlinul face progrese în privinţa programului său de modernizare a arsenalului strategic, săptămâna trecută testând cu succes racheta Nudol. SUA a monitorizat testul cu ajutorul sateliţilor săi de spionaj.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.05.2016

Rusia a testat săptămâna trecută cu succes zborul unei rachete antisatelit aflată în fază de dezvoltare, racheta fiind capabilă să distrugă sateliţi aflaţi pe orbită, au declarat oficiali americani ai apărării.

Racheta antisatelit Nudol a fost lansată de la complexul de testare Pleseţk, localizat la aproximativ 800 km nord de Moscova, au precizat oficiali familiari cu situaţia.

Sateliţii de spionaj americani au monitorizat racheta rusească şi testul pare să fi reuşit.

Lansarea marchează un alt punct de cotitură major pentru eforturile Moscovei de a dezvolta arme capabile să distrugă sateliţii americani pentru navigare, comunicaţii şi spionaj, care reprezintă un avantaj strategic pentru SUA.

Nu au fost făcute disponibile alte informaţii privind testul şi nu s-a putut afla dacă racheta Nudol a fost lansată împotriva unui satelit sau dacă racheta a fost lansată pe o traiectorie suborbitală fără să atingă o ţintă.

Eveimentul a marcat cel de-al doilea test reuşit al rachetei Nudol, după o lansare efectuată în 18 noiembrie 2015, lucru care arată că Rusia face progrese în privinţa armelor sale antisatelit.

Sub preşedintele Vladimir Putin, Rusia îşi modernizează întregul arsenal strategic şi dezvoltă noi arme precum rachetele antisatelit.

Programul rusesc Nudol a fost conceput în secret, dar pare să fie legat de sistemele de rachete de apărare ale Moscovei. Rapoartele media de stat au menţionat în trecut proiectul experimental Nudol ca fiind un “un nou sistem rusesc de interceptare a rachetelor de rază lungă şi de apărare spaţială”.

Un raport al Defense Intelligence Agency (DIA, serviciul de informaţii al armatei aericane) a avertizat în februarie 2015 că “doctrina militară a Rusiei consideră apărarea spaţială drept o componentă vitală a apărării naţionale. Liderii ruşi susţin în mod deschis că forţele militare ruseşti au arme antisatelit şi desfăşoară cercetări în domeniul [armelor] antisatelit”.

La rândul ei, China dezvoltă rachete antisatelit, iar în 2007 a desfăşurat un test al unei rachete care a distrus un satelit meteo chinez. Din nefericire, ca urmare a testului, zeci de mii de bucăţi din satelit au fost împrăştiate pe orbită, creând probleme pentru sateliţi şi navete spaţilale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor