Rusia îşi va consolida sistemul de apărare în Insulele Kurile

Rusia va lua măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii militare în Insulele Kurile din Orientul Îndepărtat, care sunt revendicate, de asemenea, de Japonia. Kremlinul urmăreşte să prevină apariţia chiar şi a “celor mai mici ameninţări”.
Navele ruseşti Amiral Nevelskoi (prim plan) şi Nikolai Vilkov şi un submarin diesel-electric din clasa Varshavianka. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.05.2016

Comandantul Districtului Militar Estic, general-colonelul Serghei Surovikin, a declarat vineri că armata va lansa “măsuri fără precedent pentru a dezvolta infrastructura militară” în Insule.

“Obiectivul principal al expediţiei este studierea posibilităţii staţionării în zonă a forţelor Flotei din Pacific”, a precizat comandantul.

Aproximativ 200 de soldaţi sunt dislocaţi în prezent pe insula nelocuită Matua din arhipelagul Kurile, unde au construit o tabără mobilă şi evaluează starea infrastructurii locale.

La începutul acestei luni, Rusia a trimis şase nave spre insulă ca parte a unui plan de reînarmare, care include, de asemenea, desfăşurarea a 60 de avioane şi elicoptere noi, pe lângă cele trei nave şi peste 20 de drone.

În luna martie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Moscova va trimite o serie de sisteme de rachete de coastă pe Insulele Kurile. “Reînarmarea planificată a contingentelor şi bazelor militare de pe Insulele Kurile este în curs de desfăşurare”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reafirmat, de asemenea, în luna aprilie, faptul că Moscova va proteja Insulele Kurile şi va continua să dezvolte infrastructura militară acolo.

Rusia are baze militare în arhipelagul Kurile din Pacific. Japonia pretinde suveranitatea asupra a patru dintre insulele arhipelagului. Insulele disputate, care au fost locuite de japonezi şi s-au aflat sub controlul Japoniei pe baza unui acord încheiat cu Rusia în 1855, au fost capturate de Uniunea Sovietică în 1945.

La începutul acestui an, mass-media japoneză a declarat că guvernul nipon consideră că este timpul să se implice în negocieri cu Moscova în privinţa acestei dispute teritoriale.

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe de altă parte, a exclus posibilitatea angajării în negocieri cu scopul de a “vinde” controlul asupra insulei la un “preţ mai bun”.

“Suntem pregătiţi să cumpărăm mult, dar nu vindem nimic”, a susţinut liderul de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor