Rusia susţine că situaţia tensionată din Macedonia se datorează influenţelor străine

Rusia a acuzat forţe “exterioare” pentru alimentarea crizei politice din Macedonia, după ce premierul statului balcanic şi rivalul său s-au întâlnit marţi pentru a detensiona situaţia care afectează deja economia ţării, conform unui articol publicat de Bloomberg.
Manifestanţii strigă slogane antiguvernamentale în timpul unui protest la guvernul macedonian din Skopje, 5 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.05.2015

Rusia a acuzat forţe “exterioare” pentru alimentarea crizei politice din Macedonia, după ce premierul statului balcanic şi rivalul său s-au întâlnit marţi pentru a detensiona situaţia care afectează deja economia ţării, conform unui articol publicat de Bloomberg.

După o întâlnire de 12 ore, în oraşul francez Strasbourg, liderii au căzut de acord, în noaptea de marţi spre miercuri, să micşoreze tensiunile, a declarat prin telefon europarlamentarul Ivo Vajgl. Liderul opoziţiei macedonene Zoran Zaev cere demisia guvernului premierului Nikola Gruevski pentru un presupus abuz de putere.

Criza este condusă din afară, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Moscova, susţinând că SUA Uniunea Europeană au contribuit la răsturnarea guvernelor în fosta sferă de influenţă sovietică. Tulburările politice, cele mai grave ale Macedoniei de la obţinerea independenţei sale în 1991, au izbucnit după ce Zaev a publicat ceea ce el susţine că ar fi interceptări telefonice care dovedesc că guvernul ţării a influenţat poliţia, judecătorii şi diplomaţii.

“Suntem foarte îngrijoraţi. Evenimentele macedonene sunt administrate din afară”, a declarat miercuri Lavrov. “Este foarte trist şi periculos că, pentru a submina guvernul lui Gruevski, este implicat factorul albanez.”

Lavrov a mai declarat că Gruevski a fost supus unor presiuni continue datorită refuzului său de a susţine sancţiunile aplicate de UE împotriva Rusiei datorită rolului acesteia în conflictul ucrainean. Suportul pentru un gazoduct care va livra gaz rusesc spre Europa prin Turcia, şi care concurează cu un proiect susţinut de UE pentru gazul azer, este de asemenea un factor în această criză, a adăugat Lavrov.

Guvernele ţărilor unde protestele au dus la înlăturarea liderilor susţinuţi de Rusia, incluzând Ucraina şi Georgia, susţin că manifestanţii au ieşit pe străzi după ce s-au săturat de corupţie, slaba aplicare a legii şi a condiţiilor de viaţă precare.

Consiliul European a declarat în luna aprilie că este extrem de îngrijorat în legătură cu deteriorarea “aplicării legii, a drepturilor fundamentale şi a libertăţii mass mediei” în Macedonia. De asemenea, Consiliul a făcut apel pentru lansarea unei investigaţii asupra acuzaţiilor din spatele scandalului interceptărilor telefonice.

Administraţia Gruevski neagă acuzaţiile şi l-a acuzat pe Zaev că încearcă să destabilizeze naţiunea de 2 milioane de oameni, după ce 22 de oameni au murit în ciocnirile violente dintre poliţie şi etnicii albanezi în apropiere de graniţei kosovare în urmă cu două săptămâni, adaugă Bloomberg.

Cei doi lideri macedoneni, care au organizat duminică şi luni mitinguri rivale la care au participat zeci de mii de oameni, au fost de acord să îşi prelungească discuţiile în capitala macedoneană Skopje şi în Bruxelles pentru a reduce tensiunile, a declarat Vajgl. Macedonia se învecinează cu Grecia şi Bulgaria, membre ale UE, precum şi cu Serbia, Albania şi Kosovo.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor