Tensiunile etnice din Macedonia s-au reaprins după un weekend marcat de violenţe
alte articole
Tensiunile din Macedonia au fost reaprinse de luptele armate începute sâmbătă între poliţie şi un grup despre care ce guvernul susţine că ar fi fost terorist, relatează Euronews.
“Operaţiunea de securitate” a avut loc în Kumanovo, un oraş mixt din punct de vedere etnic şi localizat la aproximativ 40 km nord-est de capitala Skopje, în apropiere de graniţa dintre Kosovo şi Serbia.
Etnicii albanezi care au fost evacuaţi sâmbătă din zonă, după ce au intrat în acţiune forţele de securitate, au început să se întoarcă duminică la casele lor, în peisajul cu case distruse şi ziduri ciuruite de gloanţe.
“Nu au fost terorişti aici”, a declarat localnicul Fehmi Hajdari. “Nici nu ştiu despre cine ar fi fost vorba. Membrii familiei au auzit schimburi de focuri dar dormeau când a început totul. S-au ascuns în beci până când au fost siguri că pot să iasă afară.”
Peste 30 de oameni au fost arestaţi după acea operaţiune. Guvernul susţine că presupuşii terorişti sunt foşti comandanţi rebeli din vecina Kosovo - separată de Serbia în războiul din 1999 - care au inspirat o rebeliune albaneză etnică în Macedonia în 2001.
Premierul ţării Nikola Gruevski a declarat că opt poliţişti au fost ucişi în timp ce au “neutralizat teroriştii care au urmărit să destabilizeze Macedonia”. De asemenea, 37 de poliţişti au fost răniţi.
Autorităţile macedonene au declarat că 14 presupuşi terorişti au fost ucişi în operaţiunea forţelor de securitate.
Poliţia macedoneană a declarat că acţiunea ei s-a bazat pe o serie de informaţii referitoare la un grup de persoane înarmate care s-a infiltrat dintr-o ţară vecină - presa locală susţinând că este vorba de Kosovo - care intenţionau să comită “acte teroriste” în Macedonia.
Într-un comunicat de presă, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut duminică apel la declanşarea unei investigaţii asupra acestor incidente. “Urmăresc cu mare îngrijorare evoluţiile de la Kumanovo. Este important ca toţi liderii politici şi ai comunităţilor să conlucreze pentru a restabili calmul şi a desfăşura o anchetă transparentă pentru a clarifica ce s-a întâmplat. Le cer tuturor să manifeste reţinere şi să evite orice viitoare escaladare, în interesul ţării şi al întregii regiuni”, a susţinut Stoltenberg.
Îngrijorată de aceste violenţe s-a arătat şi Uniunea Europeană care a cerut liderilor politici şi comunitari să coopereze pentru ca situaţia să fie detensionată. Blocul european a cerut la rândul său o anchetă asupra evenimentelor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.