Doi răniţi în noile proteste ale opoziţiei din Macedonia

Un fotoreporter şi un ofiţer de poliţie au fost răniţi în timpul protestelor de miercuri din capitala macedoneană Skopje, în timp ce manifestanţii s-au adunat pentru o a doua noapte pentru a cere guvernului să demisioneze, arată site-ul de ştiri infoBalkans.com.
Protest în faţa clădirii Guvernului din capitala mecedoneană Skopje, 5 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.05.2015

Un fotoreporter şi un ofiţer de poliţie au fost răniţi în timpul protestelor de miercuri din capitala macedoneană Skopje, manifestanţii adunându-se o a doua noapte pentru a cere demisia guvernului, informează infoBalkans.com.

Protestul de miercuri din faţa Parlamentului macedonean a fost mai paşnic decât cel anterior, de marţi, în cadrul căruia zeci de persoane au fost rănite.

Rapoartele media au variat în privinţa numărului de manifestanţi din Skopje şi din alte oraşe ale ţării, estimările variind între sute şi câteva mii de protestatari.

Au avut loc manifestaţii şi în Bitola şi Prilep, cel de-al doilea şi respectiv cel de-al patrulea oraş ca mărime al Macedoniei, a raportat publicaţia Utrinski Vesnik.

Valul de nelinişte a erupt după ce principalul partid al opoziţiei ţării - SDSM - şi liderul său Zoran Zaev i-au acuzat pe premierul Nikola Gruevski şi pe alţi oficiali că încearcă să ascundă implicarea lor în uciderea unui tânăr de către un ofiţer de poliţie.

Anterior, Zaev a dezvăluit înregistrări audio care par să dovedească implicarea premierului Gruevski, a ministrului de interne Gordana Jankuloska şi a altor oficiali în anumite fapte ilegale.

Opoziţia a acuzat acum guvernul că a ordonat folosirea de forţă excesivă din partea poliţiei pentru a dispersa manifestanţii de marţi.

Între timp, a intervenit şi Comisia Europeană iar comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Macedonia.

“Nu este acceptabil pentru noi să existe o situaţie în care opoziţia nu se află în Parlament”, l-a citat publicaţia Utrinski ca afirmând.

Hahn a cerut autorităţilor să înfiinţeze un comitet parlamentar şi să lanseze o nouă investigaţie asupra uciderii lui Martin Neskovski, 21 de ani. Gruevski a negat în mod constant orice implicare în acel incident.

Partidul de guvernământ VMRO-DPMNE susţine la rândul său că protestele sunt organizate pe temei politic şi că nu sunt o exprimare a indignării civice, conform infoBalkans.com.

Hahn a mai declarat că răspunsul guvernului la aceste proteste este necorespunzător şi “dăunător” pentru democraţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor