Confruntări violente între poliţie şi manifestanţii macedoneni la un protest anti-guvernamental

Marţi, peste 2.000 de manifestanţi s-au ciocnit violent cu politia mecedoneană în centrul capitalei Skopje, în timpul unui protest în care au cerut demisia premierului ţării, susţine site-ul de ştiri Novinite.
Manifestanţii strigă slogane antiguvernamentale în timpul unui protest la guvernul macedonian din Skopje, 5 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.05.2015

Peste 2.000 de manifestanţi s-au ciocnit violent, marţi, cu poliţia mecedoneană în centrul capitalei Skopje, în timpul unui protest în care au cerut demisia premierului ţării, susţine site-ul de ştiri Novinite.

Principalul motiv al tulburărilor a fost un scandal legat de interceptarea unor convorbiri în care este implicat Nikola Gruevski, premierul macedonean, lider al partidului naţionalist VMRO-DPMN, a raportat Reuters.

Zoran Zaev, lider al partidului de opoziţie SDSM, a dezvăluit înregistrările care aparent ar dovedi că Gruevski a fost implicat într-un număr de proiecte ilegale. Un alt detaliu şocant a fost acela că premierul ţării a fost implicat într-un caz tragic în 2011, când un băiat a fost ucis în bătaie de către un ofiţer de poliţie.

Ofiţerul vinovat pentru uciderea lui Martin Neskovski, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat ulterior la 14 ani de închisoare.

În schimb, Gruevski a negat toate acuzaţiile şi l-a acuzat pe liderul opoziţiei de folosire incorectă a puterii şi înşelarea opiniei publice cu scopul de a declanşa o agitaţie anti-guvernamentală.

Manifestanţii din Skopje au incendiat mai multe coşuri de gunoi şi au atacat poliţiştii cu pietre. Mulţi dintre manifestanţi au strigat “Criminalii! Criminalii!” şi “Pleacă acasă, Gruyo!”, făcând aici referire la prescurtarea numelui premierului Gruevski.

Cel puţin 19 poliţişti şi un număr încă nedefinit de manifestanţi au fost răniţi. Autorităţile locale au răspuns violent, prin utilizarea de gaze lacrimogene şi forţă pentru a dispersa manifestanţii.

Zaev a cerut manifestanţilor din faţa clădirii Parlamentului să rămână calmi şi să nu recurgă la violenţe, conform Novinite.

În plus, câţiva reprezentanţi ai UE au reacţionat la aceste evenimente şi au susţinut că tineretul macedonean ar trebui să lupte împotriva brutalităţilor poliţiei şi să nu renunţe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor