Rusia susţine că este dispusă să intermedieze discuţiile pentru unitatea libiană

Rusia a declarat că are disponibilitattea să intermedieze discuţiile dintre autorităţile libiene rivale pentru a ajuta la unificarea ţării nord-africane divizate.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.03.2017

Ministerul rus de Externe a precizat vineri într-o declaraţie că ministrul de Externe Serghei Lavrov a discutat joi la Moscova despre modalităţile de unificare a Libiei în cadrul unei întâlniri cu Fayez Seraj, premierul guvernului libian susţinut de ONU.

“Moscova a confirmat disponibilitatea de a colabora îndeaproape cu toate părţile implicate din Libia cu scopul de a găsi unele soluţii reciproc acceptabile pentru a crea premisele pentru dezvoltarea stabilă a Libiei ca stat unitar, suveran şi independent”, a precizat Ministerul rus de Externe.

În declaraţie se mai susţine că Rusia urmăreşte să coopereze cu toate părţile din Libia care s-au confruntat cu violenţe de la intervenţia militară a NATO ce a urmat revoltelor din 2011 şi care a dus la alungarea de la putere şi moartea fostului dictator libian Moammer Gaddafi.

Guvernele rivale au fost înfiinţate în capitala libiană Tripoli şi în estul ţării, în 2014.

Generalul Khalifa Haftar este asociat cu guvernul libian din oraşul estic Tobruk şi a refuzat să jure loialitate guvernului susţinut de ONU din Tripoli.

Vizita lui Seraj ar fi o încercare de depăşire a impasului din Libia. O declaraţie publicată de cabinetul său l-a citat pe premier afirmând că Rusia ar putea juca un rol pozitiv în Libia “din cauza legăturilor sale cu diverse părţi libiene”.

În 19 februarie, Seraj a declarat că speră că Rusia ar putea acţiona ca intermediar între el şi Haftar.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Lavrov şi Seraj au discutat despre progresul unui dialog de reconciliere ce este susţinut de ONU.

“Partea rusă a subliniat necesitatea unui dialog incluziv intra-libian cu scopul creării de organe unificate de putere, inclusiv o armată şi forţă poliţienească capabile să menţină securitatea şi aplicarea legii şi ordinii, şi care să fie capabile să contracareze eficient o ameninţare teroristă”, a susţinut ministerul rus.

Rapoartele de ştiri au fost publicate în contextul în care au continuat vineri luptele între părţile combatante în apropiere porturilor petroliere din Libia, a declarat o sursă militară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor