General american: Rusia a bombardat o locaţie în apropierea trupelor americane de Siria

Inevitabilul, prognozat atunci când Vladimir Putin a decis intrarea Rusiei în Siria, s-a produs: forţele americane au fost bombardate de cele ruse.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.03.2017

Forţele aeriene ruseşti au bombardat marţi o locaţie situată în apropierea trupelor americane din Siria – un dezastru evitat la mustaţă deşi atacul a lovit forţe susţinute de SUA.

Generalul american Stephen Townsend a declarat miercuri că incidentul a avut loc după ce piloţii ruşi au început să bombardeze ceea ce ei au considerat că sunt luptători jihadişti ISIS localizaţi în mai multe sate din nordul Siriei.

Piloţii ruşi au sfârşit prin a lovi forţele din cadrul Coaliţiei Arabe Siriene, care este susţinută de SUA.

Soldaţii americani se aflau la câţiva km distanţă şi bombardamentele au încetat după ce oficialii americani au făcut “apeluri rapide” pe canalele de comunicare, a declarat Townsend, comandant al Operaţiunii Inherent Resolve, o operaţiune comună pentru eliminarea grupului jihadist ISIS (cunoscut şi sub numele de Statul Islamic) în Irak şi Siria.

“Este o situaţie foarte complicată pe câmpul de luptă”, a declarat Townsend reporterilor în cadrul unei teleconferinţe din Bagdad. “În esenţă, trei armate s-au strâns în acelaşi grup de case. Este foarte dificil şi complicat”.

Atacul rusesc a provocat un număr nespecificat de victime, în apropierea oraşului al-Bab, a mai susţinut generalul american.

Rusia a negat responsabilitatea, susţinând într-o declaraţie scrisă că a respectat cerinţele SUA în privinţa evitării forţelor prietenoase din acea zonă.

Confuzia a avut loc în aceeaşi zi în care preşedintele american Donald Trump a susţinut un discurs în cadrul unei sesiuni reunite a Congresului. În discurs, Trump a făcut un nou apel pentru eradicarea Statului Islamic.

Implicarea tot mai mare a Rusiei în războiul din Siria, totuşi, a prezentat unele complicaţii – în timp ce SUA şi Rusia luptă împotriva jihadiştilor, Moscova a avut neînţelegeri cu Washingtonul în privinţa suportului acordat de ruşi preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Townsend a mai declarat că soldaţii continuă să înregistreze progrese în lupta împotriva ISIS, dar a adăugat că oficialii nu au planuri să crească numărul de soldaţi americani implicaţi în această campanie.

“Nu prevăd că vom implica un număr mare de soldaţi ai coaliţiei, în principal deoarece ceea ce facem funcţionează”, a precizat el.

Generalul a susţinut că între 12.000 şi 15.000 de luptători ISIS sunt practic divizaţi aproape egal între Irak şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor