Liderii germani şi austrieci cer membrilor UE să “strângă rândurile”

Ministrul german de Externe şi cancelarul austriac au declarat că SUA şi Rusia încearcă în mod deschis să destabilizeze UE. Sigmar Gabriel a cerut soluţii la nivelul UE pentru provocările actuale.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Getty Images)

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel şi cancelarul austriac Christian Kern au fsolicitat membrilor UE să strângă rândurile în faţa presiunilor venite de la noua administraţie SUA şi dinspre Rusia.

Gabriel a avertizat că ar fi o greşeală ca ţările UE să caute răspunsuri individuale la provocările actuale, în loc să caute soluţii la nivel de bloc.

“Suntem martori la o nouă conturare a lumii”, a precizat Gabriel după întâlnirea sa cu social democratul Kern la Viena.

Kern a susţinut că preşedintele american Donald Trump încearcă în mod deschis să slăbească UE, în timp ce se depun eforturi similare în “cartierul nostru estic”, făcând referire la Rusia. El a făcut apel la “strângerea rândurilor” în cadrul blocului european.

Gabriel a solicitat mai mult realism în privinţa controversatelor propuneri pentru construirea de centre de refugiaţi în Africa de Nord.

Luni, noul preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut apel la construirea de tabere de refugiaţi în Libia şi a cerut un “Plan Marshall” în valoare de un miliard de dolari pentru Africa. “Fie acţionăm acum, fie milioane de africani vor ajunge în Europa în următorii 20 de ani”, a declarat Tajani pentru Funke Media Group.

La începutul lunii februarie, liderii UE au convenit asupra unui plan pentru reducerea fluxului de imigranţi ce ajung în Europa prin Marea Mediterană, inclusiv sprijinirea iniţiativei de construire a unor tabere de refugiaţi în Libia.

Gabriel a declarat că este periculos să credem că acordul UE-Turcia privind interceptarea imigranţilor ilegali este transferabil în ţări instabile şi haotice din punct de vedere politic precum Libia şi Tunisia.

În 2016, UE a semnat un acord cu Ankara ce prevede trimiterea înapoi în Turcia a tuturor migranţilor care au intrat ilegal în Grecia din această ţară, începând din 20 martie 2016. Pentru fiecare refugiat sirian trimis înapoi, un sirian din Turcia va avea dreptul de a fi relocat legal în Europa. În plus, o altă condiţie a acordului presupune ca UE să accelereze procedurile de aderare a Turciei la blocul european, precum şi ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci în spaţiul Schengen – prevedere care încă nu a fost pusă în aplicare datorită climatului precar din Turcia în privinţa drepturilor omului.

În plus, Gabriel s-a întâlnit şi cu omologul său austriac Sebastian Kurz, care a declarat că se simte încurajat de aceste propuneri. Kurz a precizat că discuţia privind criza refugiaţilor a început să devină mai onestă, susţinând că a urmărit de mult timp să întoarcă înapoi refugiaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe