Juncker: Europa trebuie să nu cedeze cererilor americane de creştere a cheltuielilor militare

Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.02.2017

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut joi statelor blocului să nu cedeze în faţa cererilor Statelor Unite de sporire a cheltuielilor militare, motivând că dezvoltarea şi ajutorul umanitar pot fi deasemenea trecute în contul securităţii.

Preşedintele american Donald Trump a ridicat problema sprijinului american către NATO, şi a faptului că ţările europene nu cheltuie suma de 2% din PIB pentru înarmare, aşa cum a fost agreat.

SUA susţine 70% din cheltuielile blocului militar.

Secretarul Apărării, Gen. r. James Mattis, a avertizat blocul NATO miercuri că ţările membre trebuie să-şi onoreze promisiunile de sprijin financiar, altfel SUA ar putea să îşi tempereze sprijinul militar în caz de urgenţe.

"Acesta a fost mesajul meu de mulţi, mulţi ani. Cred că nu ar trebui să ne lăsăm târâţi în această situaţie" a declarat Juncker într-un discurs ţinut în marja Conferinţei de Securitate de la München.

Preşedintele CE a declarat că ştie că Germania nu va mai avea surplus economic în cazul în care ar susţine cheltuieli militare cu 2% din buget, în loc de 1,22% cât este alocat în prezent.

"Nu îmi place faptul că aliaţii noştri americani simplifică acest concept al securităţii vorbind doar de armată." a declarat Juncker, adăugând că ar fi înţelept să fie luat în considerare un concept mai cuprinzător de "politică de stabilitate modernă" alcătuit din mai mulţi factori.

"Dacă analizezi ce face Europa în materie de apărare, plus dezvoltare plus ajutor umanitar, comparaţia cu SUA arată complet altfel. Politica modernă nu este doar despre creşterea cheltuielilor militare" a adăugat Juncker.

Europa trebuie să facă faţă de doi ani unui val uriaş de imigranţi şi refugiaţi din Africa de Nord, generat de pe urma războaielor din Libia, Siria şi Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor