Raport divulgat: Şase milioane de migranţi doresc să ajungă în Europa

Un raport secret al autorităţilor germane privind securitatea a dezvăluit că aproape şase milioane de migranţi din ţări din zona Mediteranei doresc să pătrundă în Europa.
Ambarcaţiune cu imigranţi în Meditarană.
Ambarcaţiune cu imigranţi în Meditarană. (Captură Foto)

Raportul care a fost obţinut de ziarul german Bild susţine că cel puţin 5,95 milioane de migranţi se află în ţările din zona Mării Mediterane şi doresc să ajungă în Europa. Doar în Turcia, potrivit raportului, ar exista 2,93 milioane de imigranţi care doresc să obţină beneficiile unui solicitant de azil într-o ţară vest-europeană precum Germania, a raportat OE24.

Raportul mai susţine că Libia găzduieşte în prezent 1,2 milioane de imigranţi care doresc să ajungă în Europa. Anul trecut, un număr record de imigranţi au traversat marea spre Europa, majoritatea ajungând în Italia. Guvernul italian a promis că va lua măsuri împotriva migraţiei ilegale în acest an, dar numărul de migranţi care au sosit de atunci în ţară nu s-a micşorat prea mult.

Iordania, care a acceptat un număr mare de sirieni care fug de războiul civil din ţara lor, este de asemenea menţionată în raport. Serviciile de securitate germane estimează că în Iordania ar putea exista până la 720.000 de migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Migranţii din Africa Centrală sunt, de asemenea, menţionaţi în raport, care susţine că majoritatea lor ajung în Libia şi Algeria după ce călătoresc în Mali şi Nigeria, devenite centre pentru migranţi.

Raportul german confirmă datele cuprinse într-un studiu similar privind imigraţia, realizat şi publicat anul trecut de Agenţia europeană pentru paza frontierei (Frontex). Agenţia a susţinut că nivelul imigraţiei africane va creşte în anii următori şi, în mare parte, aceasta va fi declanşată de situaţia economică din ţările vest-africane foarte populate.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a susţinut marţi raportul, declarând presei italiene: “Dacă problema din Africa nu este rezolvată – seceta, subnutriţia – vom avea milioane şi milioane de africani care vor încerca [să pătrundă în Europa] şi barajele şi zidurile nu vor fi suficiente [pentru a-i opri]”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat de asemenea că imigraţia necontrolată a milioane de oameni ar putea copleşi Uniunea Europeană, dacă ruta libiană rămâne deschisă. “Fluxul de migranţi din Libia în Italia şi UE nu este sustenabil”, a declarat Tusk la începutul acestei luni.

Serviciul de informaţii al armatei austriece a publicat luna trecută o previziune, susţinând că până în 2020 Europa ar putea vedea un aflux de până la 15 milioane de migranţi. Serviciul austriac a mai precizat că acest aflux crescut se datorează numărului tot mai mare de migranţi vest-africani.