Rusia suspendă plăţile pentru Consiliul Europei

Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
02.03.2018

Rusia a decis să nu mai efectueze plăţi către Consiliul Europei după ce reprezentanţilor săi li s-a suspendat dreptul de vot. Turcia a luat, de asemenea, o măsură similară.

Consiliul Europei s-a confruntat joi cu o problemă financiară după ce Rusia a decis să ignore termenul limită din 28 februarie pentru plata primei tranşe de 11 milioane de euro, din totalul de 33 milioane de euro ce reprezintă contribuţia financiară anuală. Moscova a refuzat de asemenea să plătească 22 milioane de euro pe care le-a datorat în iunie 2017 Consiliului, organism care abordează problemele de drepturile omului şi statului de drept în Europa. Lupta pentru fonduri a izbucnit după ce reprezentanţilor Moscovei în Adunarea Parlamentară a Consiliului (APCE) li s-a suspendat dreptul de vot, ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

Decizia Kremlinului nu a fost o surpriză pentru Consiliu, deoarece plăţile pentru acest organism european nici măcar nu apar incluse în bugetul Rusiei pentru 2018. Mai mult, politicieni ruşi au susţinut în repetate rânduri că nu efectuează plăţi pentru Consiliu.

“Nu am suspendat niciodată dialogul”, a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, la mijlocul lunii februarie. “Dar, din moment ce nu ni se permite să luăm parte la procesul decizional, credem că este dreptul nostru să nu plătim”.

În mod paradoxal, parlamentarii ruşi au votat în favoarea bugetului Consiliului Europei pentru 2018 în ciuda faptului că au refuzat să plătească taxa de membru.

Pe lângă Rusia, care a suspendat fondurile, Turcia a refuzat, de asemenea, să plătească Consiliului cotizaţia pe acest an. Ankara a anunţat în octombrie 2017 că nu va face alte plăţi pentru acest organism. Turcia, care a plătit mai mult decât cota sa începând cu 2016, este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Consiliului, alături de Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia.

Disputa cu Turcia a izbucnit atunci când Consiliul a acordat Premiul Václav Havel pentru Drepturile Omului lui Murat Arslan, un judecător constituţional turc aflat în spatele gratiilor. Ankara l-a acuzat pe Arslan că îl susţine pe Fethullah Gulen, un cleric musulman autoexilat în SUA pe care guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan îl consideră ca fiind organizatorul unui puci eşuat în Turcia în 2016.

Consiliul Europei, alcătuit din 47 de membri, care găzduieşte Curtea Europeană a Drepturilor Omului, se confruntă acum cu probleme financiare grave. Totuşi, organizaţia susţine că nu există nicio criză imediată în ceea ce priveşte bugetul său operaţional. Elveţia a declarat că va plăti toate taxele pentru 2018, într-o singură tranşă, pentru a compensa fondurile ruseşti lipsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor