SUA aprobă vânzarea de rachete Javelin Ucrainei

Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
02.03.2018

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea de rachete anti-tanc Javelin şi unităţi de lansare Ucrainei, contractul având o valoare de aproximativ 47 milioane de dolari, a afirmat armata americană.

“Sistemul Javelin va ajuta Ucraina să îşi dezvolte capacitatea de apărare pe termen lung pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, a susţinut Pentagonul într-o declaraţie publicată în 1 martie.

“Vânzarea acestui echipament şi sprijinul oferit în acest sens nu vor modifica echilibrul militar fundamental din regiune”, se precizează în declaraţie.

În decembrie 2017, Washingtonul a atras nemulţumirea Rusiei când a decis să furnizeze arme letale defensive Ucrainei, despre care unii oficiali americani au precizat că vor include rachete anti-tanc Javelin, cu scopul de a ajuta Kievul în conflictul ce durează de aproape 4 ani cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei.

Agenţia pentru Cooperare în domeniul Apărării şi Securităţii a SUA a afirmat că Ucraina a cerut 210 rachete Javelin, 37 unităţi de lansare şi alte echipamente asociate. Pregătirea, asistenţa tehnică, transportul şi alte aspecte de logistică vor fi incluse în contractul de vânzare, a precizat Agenţia.

Oficiali din Ucraina şi SUA au indicat că se aşteaptă ca Departamentul de Stat să aprobe acordul de vânzare. Anunţul aprobării este cerut prin lege, dar acest lucru nu înseamnă că acordul este finalizat, a afirmat Pentagonul.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat miercuri că primul transport de arme din SUA spre Ucraina este aşteptat să sosească în câteva săptămâni.

“Primul transport de arme va sosi în câteva săptămâni. Vor fi mai multe livrări diferite, începând cu dispozitive împotriva lunetiştilor, pentru că mulţi soldaţi ucraineni au fost ucişi de lunetişti ruşi”, a afirmat Poroşenko, adăugând că echipamentele militare americane mai includ dispozitive pentru război electronic, apărare aeriană şi alte tipuri de arme.

“Nu pot să ofer toate detaliile din cauză că datele sunt secrete”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Începând cu aprilie 2014, peste 10.300 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei (în regiunile Doneţk şi Lugansk) între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor