Campanie electorală: Putin descrie arma nucleară “apocaliptică” a Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin s-a lăudat joi cu puterea nucleară a ţării sale şi a părut să confirme existenţa unui aşa-zis dispozitiv nuclear “apocaliptic” rusesc.

Spre sfârşitul discursului anual despre starea naţiunii, susţinut la Moscova, Putin a discutat despre sistemele ofensive capabile nuclear. În acelaşi discurs, şeful de la Kremlin a afirmat că Rusia trebuie să aloce fonduri mari pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor ruşi.

Putin a descris cel puţin cinci sisteme de arme noi, accentuând faptul că fiecare dintre acestea ar putea înfrânge sistemele de apărare antirachetă ale SUA, precizând că aproape toate sunt capabile nuclear.

Dar într-o manieră tipică, descrierile lui Putin au conţinut afirmaţii remarcabile şi inimaginabile din punct de vedere ştiinţific despre cât de grozave sunt armele respective.

Un film animat creat pe calculator a însoţit fiecare anunţ al fiecărei arme, poate ilustrând faptul că ele ar exista în principal într-o stare de elaborare.

Putin a menţionat, în primul rând, o nouă rachetă balistică intercontinentală, despre care a precizat că are o rază nelimitată de acţiune şi care ar putea trece de sistemele de apărare antirachetă americane.

Un film animat a prezentat racheta adoptând 2 traiectorii către Vest. Fără să prezinte filmări video reale cu produsul, Putin a declarat: “Companiile noastre specializate în apărare au lansat producţia în masă a acestui nou sistem”.

Apoi, Putin a anunţat ceea ce el a numit o “rachetă de croazieră globală”, despre care a susţinut că are o rază de acţiune nelimitată şi că funcţionează cu propulsie nucleară.

Un film animat a arătat cum racheta a fost lansată din nordul Rusiei, zburând la nord de Europa şi ajungând în Atlantic, apoi croindu-şi drum prin zonele de apărare aeriană ale SUA. Ulterior, racheta a zburat spre sud, de-a lungul Oceanului Atlantic, înainte să treacă pe lângă Argentina şi să ajungă aproape de Chile.

S-ar putea ca Moscova să fi divulgat imagini cu acea rachetă în 2015, deoarece se crede că un obiectiv major al acestei arme va fi acela de a descuraja atacurile împotriva Rusiei. Filmul animat cu sistemul a arătat că racheta loveşte atât formaţiuni ale Marinei SUA, cât şi un oraş de coastă.

Putin a afirmat că arma submarină a fost testată cu succes în decembrie 2016 şi comunitatea americană de informaţii pare să fie conştientă de acest lucru, în condiţiile în care o astfel de armă a fost menţionată în recenta evaluare a politicii nucleare americane elaborată de administraţia preşedintelui Donald Trump.

Apoi, Putin s-a referit la o rachetă hipersonică capabilă nuclear cu lansare din avion. Filmul animat care însoţea prezentarea a arătat cum racheta a lovit nave de luptă ale Marinei SUA.

SUA, Rusia, China şi alte ţări lucrează la dezvoltarea de arme hipersonice proiectate să înfrângă sistemele de apărare zburând de multe ori cu viteza sunetului.

În cele din urmă, preşedintele Putin a discutat despre armele laser ale Rusiei, prezentând un scurt material video cu un sistem electronic cu lentile pivotante în spatele unui camion. Totuşi, liderul rus nu a furnizat prea multe detalii despre sistemul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe