Pentagonul trimite sute de soldaţi americani în sud-estul Siriei
alte articole
Pentagonul a trimis sute de soldaţi americani în sud-estul Siriei, la graniţa cu Irakul, în condiţiile în care SUA ocupă practic zeci de km în acea zonă fără consimţământul guvernului sirian.
Ziarul turc Yeni Akit a raportat că 600 de soldaţi, inclusiv membri ai forţelor speciale americane, au sosit la garnizoana al-Tanf, care a fost creată în urmă cu doi ani.
Website-ul de ştiri în limba arabă Palmyra Monitor, care este solidar cu grupurile militante susţinute de forţe externe, a scris de asemenea că în ultimele câteva zile unităţi de soldaţi americani au ajuns la acea bază cu vehicule blindate.
Noile rapoarte media au fost publicate în timp ce Consiliul de Securitate al Rusiei a declarat agenţiei de ştiri RIA Novosti că Stateele Unite au creat în nordul Siriei aproximativ 20 de baze militare în zone controlate de militanţii kurzi, pe care îi susţine.
“Revenirea la un climat de pace şi stabilitate în Siria este stânjenită de interferenţa externă permanentă în criza siriană. De exemplu, în teritoriul controlat de unităţile de apărare a poporului din Kurdistan, au fost create aproximativ 20 de baze militare”, a declarat Alexander Venediktov.
Oficialul rus a mai afirmat că Washingtonul furnizează kurzilor cele mai avansate tipuri de arme.
Venediktov a mai precizat că SUA ocupă o zonă de 55 km în jurul garnizoanei al-Tanf fără consimţământul guvernului din Damasc.
“Această zonă include renumita tabără de refugiaţi Rukban, unde militanţi din grupuri armate ilegale se mişcă liber în apropierea forţelor militare americane”, a indicat el.
Între timp, ambasadorul rus în Iordania, Boris Bolotin, a declarat agenţiei de ştiri Sputnik că are informaţii potrivit cărora militanţi jihadişti ar fi pregătiţi în regiunea al-Tanf.
“Nu exclud faptul că ei ar putea fi militanţi care au fugit din Raqqa”, a menţionat Bolotin.
Începând cu septembrie 2014, fără autorizaţia guvernului din Damasc sau mandat ONU, o coaliţie condusă de SUA a desfăşurat numeroase lovituri aeriene împotriva unor ţinte care consideră că sunt ale grupului jihadist Statul Islamic în interiorul Siriei.
Alianţa militară condusă de SUA a fost acuzată în repetate rânduri că atacă şi ucide civili. De asemenea, nu a fost capabilă, în mare par, să îşi atingă obiectivul declarat - al distrugerii Statului Islamic.
Rusia a lansat propria campanie de atacuri aeriene cu aprobarea guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, atacând atât ţinte ale Statului Islamic, cât şi forţe rebele moderate care se opun guvernului sirian. De asemenea, forţele ruseşti din Siria au fost acuzate că au susţinut trupele siriene care au bombardat spitale şi alte structuri civile, provocând un număr mare de victime civile.
Recent, Moscova a fost învinuită pentru rolul avut în criza umanitară creată în Ghouta de Est, care este supusă unui asalt militar permanent din partea forţelor guvernului sirian, cu suportul forţelor ruseşti.
Peste 570 de civili au fost ucişi în Ghouta de Est săptămâna trecută, fiind unul dintre cele mai sângeroase capitole ale războiului izbucnit în Siria în 2011. Avioanele de luptă ruseşti au format o parte integrantă a ofensivei, potrivit observatorilor independenţi, a unor grupuri pentru drepturile omului şi Statelor Unite.