Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de utilizarea de muniţii-ciorchine

Prin răspândirea de informaţii privind utilizarea de bombe-ciorchine de către Ucraina, Rusia încearcă să îşi ascundă crima, a declarat Aleksandr Rozmaznin, şeful departamentului de personal al forţelor armate ucrainene.
Rămăşiţele unui lansator de rachete Uragan, echipat cu muniţii-ciorchine, se află pe un câmp în teritoriul controlat de guvernul ucrainean, în apropiere de Novomykhailivka, 14 octombrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.12.2014

Prin răspândirea de informaţii privind utilizarea de bombe-ciorchine de către Ucraina, Rusia încearcă să îşi ascundă crima, declară Aleksandr Rozmaznin, şeful departamentului de personal al forţelor armate ucrainene.

“După 24 august, Rusia a folosit sistemele Smerch care lansează astfel de muniţii. În particular, batalionul 12 al Kievului pentru apărare teritorială a fost atacat cu proiectile lansate din Rusia. Pentru a-şi acoperi crima, Rusia susţine că ucrainenii folosesc astfel de muniţii”, a declarat el la o conferinţă de presă joi.

Rozmaznin a declarat că Ucraina deţine astfel de sisteme Smerch.

“Dar o spun destul de direct că artileriştii noştri nu au obţinut astfel de muniţii din depozitele noastre”, a declarat Rozmaznin.

“Faptul că Rusia le foloseşte [muniţiile-ciorchine] este evident”, a adăugat el.

Human Rights Watch a învinuit Ucraina pentru utilizarea de bombe-ciorchine pentru a bombarda teritorii ocupate de rebelii separatişti proruşi şi unde locuieşte populaţie civilă.

Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare (CNSA) al Ucrainei a declarat că aceste acuzaţii nu au nicio bază.

“Toate declaraţiile privind utilizarea de către armata ucraineană a bombelor-ciorchine nu au niciun temei”, a declarat Andrii Lisenko, purtător de cuvânt al CNSA, pentru agenţia de ştiri Interfax-Ucraina.

De asemenea, el a cerut organizaţiilor internaţionale să fie obiective în evaluările şi declaraţiile lor şi să se refere la dovezi specifice în loc să lanseze acuzaţii nefondate.

Ministerele ucrainene ale apărării şi de externe au negat la rândul lor rapoartele privind presupusa utilizare de bombe-ciorchine de către forţele lor pentru operaţiuni antitero.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor