Norii surprinşi în prim plan deasupra atmosferei lui Jupiter

Nori
Nori (Image Credit:NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstadt)

Această viziune a navei spaţiale Juno de la NASA surprinde modele colorate şi complexe într-o regiune a fluxului de jet (fluxurile de jet sunt vânturi puternice în nivelele superioare ale atmosferei) din emisfera nordică a planetei Jupiter cunoscut sub numele de "Jet N3".

Vârfurile norilor lui Jupiter nu formează o suprafaţă simplă şi plană. Datele lui Juno i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să descopere că norii din atmosferă se extind deasupra planetei la aproximativ 3.000 de kilometri. În imaginea capturată, pe partea dreaptă a centrului se observă cum o grămadă de nori „emergenţi” strălucitori şi de mare altitudine se ridică deasupra atmosferei înconjurătoare, relatează NASA.

Cercetătorul Gerald Eichstädt a creat această imagine color îmbunătăţită folosind date din generatorul de imagini JunoCam al navei spaţiale.

Imaginea originală a fost realizată pe 29 mai, când nava spaţială Juno a survolat pentru a douăzecea oară aproape de Jupiter: la momentul în care a fost realizată imaginea, nava spaţială se afla la doar 9.700 de kilometri de vârful norilor, la o latitudine nordică de 39 de grade.

Articol de referinţă: Jupiter's Cloud Tops: From High to Low