Norii surprinşi în prim plan deasupra atmosferei lui Jupiter

Nori
Nori (Image Credit:NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstadt)

Această viziune a navei spaţiale Juno de la NASA surprinde modele colorate şi complexe într-o regiune a fluxului de jet (fluxurile de jet sunt vânturi puternice în nivelele superioare ale atmosferei) din emisfera nordică a planetei Jupiter cunoscut sub numele de "Jet N3".

Vârfurile norilor lui Jupiter nu formează o suprafaţă simplă şi plană. Datele lui Juno i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să descopere că norii din atmosferă se extind deasupra planetei la aproximativ 3.000 de kilometri. În imaginea capturată, pe partea dreaptă a centrului se observă cum o grămadă de nori „emergenţi” strălucitori şi de mare altitudine se ridică deasupra atmosferei înconjurătoare, relatează NASA.

Cercetătorul Gerald Eichstädt a creat această imagine color îmbunătăţită folosind date din generatorul de imagini JunoCam al navei spaţiale.

Imaginea originală a fost realizată pe 29 mai, când nava spaţială Juno a survolat pentru a douăzecea oară aproape de Jupiter: la momentul în care a fost realizată imaginea, nava spaţială se afla la doar 9.700 de kilometri de vârful norilor, la o latitudine nordică de 39 de grade.

Articol de referinţă: Jupiter's Cloud Tops: From High to Low

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură