Merkel: SUA nu mai este apărătorul implicit al Europei

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Vorbind în cadrul camerei inferioare a parlamentului de la Berlin, cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că SUA nu vor mai apăra Europa în mod automat şi că bătrânul continent ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a se apăra.

"Europa este legată de SUA, care este o putere superioară atât din punct de vedere economic, cât şi militar, de valori comune, în ciuda oricăror diferenţe de opinie. Există o mulţime de lucruri în comun, dar SUA nu vor apăra Europa în mod automat aşa cum a făcut-o în timpul Războiului Rece”, a declarat Merkel.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat persistent reticenţa Germaniei de a cheltui mai mult pentru apărare şi de a respecta obligaţia de a finanţa cheltuielile NATO cu 2% din PIB.

În plus, preşedintele american a criticat proiectul Nord Stream 2 prin care Germania îşi pierde şi mai mult independenţa energetică în faţa unei ţări - Rusia - care este considerată "adversar".

În pofida nerespectării obligaţiei asumate de a finanţa cheltuielile Alianţei cu 2% din PIB, noul şef al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat înfiinţarea unei agenţii pentru apărare şi spaţiu, cu un buget de 13 miliarde de Euro, care să "completeze" NATO.