Rusia şi Turcia acceptă o încetare a focului în Idlib

Rusia obţine partea leului
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)
A.P.
06.03.2020

Turcia şi Rusia au convenit, joi, un acord de încetare a focului în regiunea Idlib din Siria.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat alături de omologul său turc Tayyip Erdogan, a declarat că speră ca acordul celor doi lideri va duce la stoparea acţiunilor militare în ultimul bastion rebel major al Siriei.

Erdogan a declarat reporterilor că încetarea focului va intra în vigoare joi la miezul nopţii.

Rusia şi Turcia au devenit inamice în conflictul din Siria, Moscova susţinându-l pe preşedintele Bashar al-Assad şi Turcia sprijinind unele grupări rebele.

Cea mai recentă ofensivă a forţelor lui Asad în Idlib, susţinută de atacuri aeriene ruseşti, a stârnit ceea ce ONU a numit cea mai gravă criză umanitară din războiul civil din Siria, dislocând peste 1 milion de persoane.

Cu toate acestea, armata rusă a respins în repetate rânduri orice discuţie despre criza refugiaţilor şi a acuzat Turcia de încălcarea dreptului internaţional, criticând invazia turcă în nordul provinciei.

Turcia, care are a doua armată din alianţa transatlantică NATO, a desfăşurat trupe şi echipamente în regiune în ultimele săptămâni pentru a rezista progeselor guvernului sirian şi a preveni un val de refugiaţi care îi ameninţă graniţa sudică.

Rusia şi-a consolidat poziţia din Siria atât pe mare, cât şi în aer, înainte de începe discuţiile dintre Putin şi Erdogan.

Assad a promis să recupereze „fiecare centimetru” al teritoriului sirian, dar armata sa epuizată depinde foarte mult de puterea Moscovei şi de miliţiile susţinute de iranieni pe teren. Iranul nu a fost parte din acordul de joi.

În afară de Idlib, o mare parte din nordul Siriei rămâne în afara controlului lui Assad, fiind deţinut de Turcia şi partenerii săi rebeli şi de forţele kurde susţinute de SUA.

Kremlinul a declarat că cei doi lideri au vorbit timp de trei ore în cadrul unei întâlniri private.

Cei doi au convenit să formeze un coridor securizat în apropierea autostrăzii M4, care circulă de la est la vest prin Idlib şi să formeze patrule comune de-a lungul drumului, din 15 martie.

Într-o declaraţie comună, liderii celor două ţări au spus că acest coridor se va întinde cu 6 km spre nord şi 6 km spre sudul M4 - avansând efectiv prezenţa Rusiei mai la nord în Idlib.

Acordul nu prevede ca forţele siriene să se retragă la marginea „zonei de de-escaladare” din Idlib, în jurul căreia Turcia a găzduit numeroase posturi de observaţie militară, majoritatea fiind acum înconjurate de susţinute de ruşi şi de forţele guvernamentale siriene. Acesta era un punct cheie cerut de Erdogan, care, aparent, a fost pierdut în cadrul negocierilor.

Luptele dintre turci şi armata siriană sprijinită de Rusia au ucis în jur de 60 de militari turci în regiune începând cu luna trecută.

La două ore după anunţul comun, Ministerul Apărării din Turcia a declarat că doi soldaţi au fost ucişi după ce forţele guvernamentale siriene au deschis focul în Idlib.

Putin şi-a exprimat regretul pentru uciderea recentă a 34 de soldaţi turci într-un atac aerian, spunând că armata siriană nu cunoştea poziţia lor.

Chiar înaintea discuţiilor, cel puţin 16 civili au fost ucişi când atacurile aeriene ruse au lovit o mulţime de refugiaţi în apropierea oraşului Maarat Misrin din Idlib, potrivit lucrătorilor din domeniul social aflaţi la faţa locului.

Rusia neagă vizarea civililor, deşi SUA şi ONU au învinuit în repetate rânduri Turcia şi Rusia de crime de război în Idlib.

Turcia găzduieşte aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni şi spune că nu poate primi contigente suplimentare.

Ankara a declarat săptămâna trecută că nu va mai respecta un acord din 2016, potrivit căruia se stopează trecerea migranţilor în Uniunea Europeană în schimbul unui ajutor de câteva miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor