Incendiu de vegetaţie în apropierea Cernobîlului. Nivelul radiaţiilor nu a crescut

Centrala nucleară de la Cernobîl în mai 1986. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.06.2018

Autorităţile ucrainene au anunţat că un incendiu de vegetaţie a izbucnit în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, unde a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume în 1986. Totuşi, nivelul radiaţiilor a rămas între limitele considerate sigure.

“Nivelul de radiaţii nu a crescut nici în interiorul zonei de excludere şi nici în zonele învecinate”, a susţinut administraţia acestei zone într-o declaraţie publicată marţi, potrivit RFE/RL.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a scris pe Facebook că “nivelul radiaţiilor este sigur. În Kiev şi în Cernobîl, inclusiv la centrala nucleară Cernobîl, radiaţiile se află în mod semnificativ sub limitele acceptabile. Aşadar, nu va îngrijoraţi”.

“Subliniez încă o dată: situaţia este complet sub control”, a adăugat premierul.

Incendiul a izbucnit marţi într-o zonă cu iarbă uscată, la mai puţin de 10 km de centrala nucleară, şi ulterior a acoperit aproximativ 10 hectare de pădure, potrivit serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă.

Agenţia de stat pentru reglementarea industriei nucleare a afirmat că fosta centrală nucleară nu este expusă niciunui risc din cauza flăcărilor.

Peste 130 de pompieri au fost trimişi ca să stingă incendiul, iar două avioane şi un elicopter au fost folosite pentru a arunca apă, a precizat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.

Incendiile de vegetaţie au loc în mod regulat în pădurile şi în zonele cu iarbă din jurul fostei centrale nucleare. În 2015, un incendiu de pădure a durat timp de 4 zile.

Reactorul patru al fostei centrale de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 km nord de Kiev, a explodat în 1986 în timpul unor teste.

Radiaţiile scurse de la centrală au contaminat aproape trei sferturi din Europa, potrivit unor estimări, iar Ucraina, Rusia şi Belarus, care au făcut parte la acea vreme din fosta Uniunea Sovietică, au fost cel mai puternic afectate.

Pe o rază de 30 de km în jurul fostei centrale a fost stabilită o zonă de excludere, unde oamenilor nu li se permită să trăiască.

Celelalte trei reactoare de la Cernobîl au continuat să genereze energie electrică până la închiderea centralei în anul 2000. O structură gigantică de protecţie a fost plasată deasupra reactorului numărul patru în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor