NATO va răspunde militar la infiltrările ruse în ţările membre - generalul Philip Breedlove
Dacă Rusia încearcă să infiltreze soldaţi într-o ţară NATO, chiar şi fără uniformă militară oficială, aşa cum a făcut în Crimeea, NATO va răspunde militar, a afirmat, duminică, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Philip Breedlove.
Soldaţi, în uniformă, dar fără însemne naţionale, au fost folosiţi când Rusia a invadat Crimeea, la sfârşitul lunii februarie. Chiar dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a negat implicarea iniţial, acesta a admis ocazional, în luna aprilie, că forţele ruse au ocupat Crimeea.
Ucraina şi Occidentul aşteaptă să vadă dacă Moscova va interveni pentru a susţine forţele pro-Rusia din teritoriile Ucrainei de Est. Anumiţi experţi consideră că Putin ar putea să intervină în fostele republici sovietice din zona baltică, precum Estonia şi Letonia, unde există minorităţi ruse.
Generalul Breedlove a explicat că, deşi NATO nu plănuieşte să intervină în Ucraina, ţările membre din Europa de Est trebuie să se pregătească pentru o posibilă ameninţare a ”oamenilor mici şi verzi” – soldaţii fără uniforme.
”Cea mai importantă muncă de pregătire a unei naţiuni pentru problema 'oamenilor mici şi verzi', sau organizarea populaţiei vorbitoare de limbă rusă, are loc la început. Se întâmplă acum”, a declarat Breedlove într-un interviu publicat de Die Welt.
”Cum ne antrenăm, organizăm, echipăm forţele de poliţie şi forţele militare ale naţiunilor [aliate] pentru a fi capabili să ne confruntăm cu asta?”, a întrebat acesta.
”Dacă vedem aceste acţiuni având loc într-o naţiune NATO şi suntem capabili să le atribuim unei naţiuni-agresor, se încadrează în Articolul 5”, a declarat generalul.
Clauza apărării mutuale a NATO precizează că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva întregii alianţe.
Criza din Ucraina a adus relaţiile dintre Rusia şi Occident la cea mai tensionată cotă de la terminarea Războiului Rece şi a declanşat o serie de restricţii comerciale care au afectat economiile din Europa şi Rusia.
De la începutul conflictului, NATO a adoptat o serie de măsuri menite să întărească prezenţa militară în Europa de Est. Se aşteaptă ca măsurile pe termen lung să fie aprobate la summitul NATO care va avea loc în Ţara Galilor, în septembrie.