FânFest a ajuns la finele celei de a noua ediţii

Cea de a doua zi a festivalului FânFest, Roşia Montană, 12 august 2014
Cea de a doua zi a festivalului FânFest, Roşia Montană, 12 august 2014 (FânFest, Facebook)

Cea de a noua ediţie a festivalului FânFest a luat sfârşit, pe 17 august, după o săptămână plină de activităţi. Festivalul, organizat de către organizaţia nonguvernamentală Alburnus Maior, cu ajutorul şi sprijinul sătenilor din Roşia Montană şi al voluntarilor de pretutindeni a reunit în acest an în jur de 7000 de participanţi.

Numeroşii reprezentanţi ai activismului social şi de mediu din România prezenţi la Roşia Montană precum şi oaspeţii veniţi din alte colţuri ale lumii au avut parte, timp de şapte zile, de sute de activităţi, dezbateri, proiecţii, expoziţii, concerte, lansări de carte etc.

Participanţii din străinătate au adus un mesaj de solidaritate cu, şi povestea luptei comunităţilor în care trăiesc şi care se confruntă cu probleme similare celor de la Roşia Montană, unde autorităţile au fost pe punctul de a aviza extragerea aurului pe bază de cianuri, cu toate consecinţele ce decurg.

Aceeaşi luptă pentru libertate şi drepturi cetăţeneşti se duce şi în Finlanda împotriva minelor de la Talvivarra sau Kittila, în America de Sud împotriva minelor de aur sau de cărbune, în Franţa împotriva deschiderii unui mare aeroport ce se suprapune pentru o zonă-sanctuar pentru biodiversitatea regiunii Notre Dames des Landes, în Turcia, contra exploatărilor de pe muntele Ida, în Spania la Corcoesto, în Grecia la Skouries sau la nivel european împotriva acordurilor de liber schimb dintre Europa şi Satele Unite sau Canada.

"Corcoesto, deşi la mii de kilometri depărtare, trăieşte aceeaşi poveste cu Roşia Montană. Lupta împotriva mineritului aurifer cu cianuri din Galicia, Spania, este aceeaşi cu cea de aici din România. Aici şi acolo apărăm păduri, râuri, oameni şi valori mult mai preţioase decât tot aurul din lume. Iar comunităţile noastre devin mai puternice luptând împreună", a declarat Carmen Bardanca, reprezentanta comunităţii Corcoesto, prezentă la Forumul Social de Activism.

La rândul său, Ekrem Tufan, din Turcia, a povestit că în ţara sa, în Canakkale, pe muntele Ida, se încearcă avizarea unui proiect similar cu cel de la Roşia Montană: "Am venit aici din solidaritate, să împărtăşim experienţa, să învăţăm de la europeni cum se duce o luptă. O să ducem înapoi lecţii care vor ajuta localnicii turci să îşi ducă mai departe lupta cu succes, a declarat Ekrem Tufan în numele delegaţiei turceşti prezente la FânFest.

Cei aproximativ 7000 de participanţi, găzduiţi în gospodăriile şi poienile rosienilor au luat parte la cel mai amplu program din istoria festivalului. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, timp de o săptămână, cei prezenţi au descoperit şezători urbane, piaţa ţărănească umbrită de copacii părculeţului din sat, locaţiile Forumului de activism şi multe alte locuri pline de pitoresc. Activităţile derulate de dimineaţă până târziu în noapte, i-au purtat pe cei prezenţi la lansări de carte, spectacole de teatru în spaţii neconvenţionale şi filme în premieră precum cel mai nou proiect jurnalistic al echipei Rise Project sau mult aşteptatul documentar la regizorului Tibor Kocsis – Aurul Roşiei Montane

Tot la FânFest, Epoch Times a lansat traducerea în limba română a cărţii "Bloody Harvest" -"Recoltarea Sângeroasă", scrisă de David Kilgour, fost secretar al guvernului Canadei pentru Asia-Pacific, şi David Matas, reputat avocat de drepturile omului, carte nominalizată la premierul Nobel pentru Pace. Cartea dezvăluie operaţiile de prelevare şi de transplant de organe făcute în secret, cu forţa, în spitale special amenajate pe lângă lagăre de muncă şi închisori din China, şi dovezile că organele sunt vândute pentru profituri imense doritorilor.

Festivalul, devenit emblemă uneia dintre cele mai explozive şi vibrante mişcări de mediu din Europa de est, a luat sfârşit sub semnul speranţei şi solidarităţii, marcând, potrivit organizatorilor, "un an plin – plin de emoţie, de luptă şi de speranţă pentru Roşia Montană, un an simbol al generaţiei noastre."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne