Rusia se pregăteşte pentru cel mai mare exerciţiu militar din 1981

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)

Armata rusă a anunţat lansarea unei “verificări neaşteptate” de cinci zile în cadrul căreia se va testa starea de pregătire de luptă a soldaţilor înaintea unui exerciţiu militar masiv care va avea loc în Siberia şi Estul Îndepărtat al Rusiei, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Rusia va desfăşura exerciţiul militar Vostok 2018 (“Est 2018”) în districtele militare central şi estic în lunile august şi septembrie. Aproximativ 3.200 de soldaţi chinezi se vor alătura exerciţiului luna viitoare în regiunea Zabaikalski din Siberia.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că exerciţiul militar reprezintă “cea mai amplă acţiune de pregătire a forţelor armate de la Zapad-81”, făcând referire la un exerciţiu miliar desfăşurat de fosta Uniune Sovietică în 1981. Ministrul a mai precizat că Vostok 2018 va fi un exerciţiu “la o scară fără precedent, atât în ceea ce priveşte zona de operaţiuni, cât şi numărul structurilor de comandă militară, de soldaţi şi forţe implicate”.

Trupele aeropurtate au fost activate ca parte a verificării neanunţate din 20-25 august, fiind desfăşurate în regiunile [unde va avea loc exerciţiul militar] avioane cu rază lungă de acţiune şi avioane de transport, a precizat luni Şoigu, fiind citat de agenţia de ştiri Interfax.

Şoigu a afirmat că inspectarea în masă, care implică 16 manevre speciale, a fost lansată la ordinele preşedintelui Vladimir Putin.