Ministrul de Externe britanic va cere UE să extindă sancţiunile împotriva Rusiei

Jeremy Hunt, noul ministru britanic de externe (Getty Images)
Andrei Popescu
21.08.2018

Ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, va lua cuvântul astăzi la Institutul american pentru Pace din Washington D.C. şi va cere Uniunii Europene să extindă sancţiunile împotriva Rusiei pentru incidentul din Salisbury, potrivit unor pasaje din discursul lui Hunt care au fost obţinute de agenţia de ştiri Sputnik.

“Bineînţeles, trebuie să lucrăm cu Moscova, dar de asemenea trebuie să fim direcţi: politica externă a Rusiei sub preşedintele [Vladimir] Putin a făcut ca lumea să devină un loc mai periculos”, se menţionează în discurs.

“Astăzi, Marea Britanie cere aliaţilor săi să meargă mai departe şi să ceară Uniunii Europene să se asigure că sancţiunile sale împotriva Rusiei sunt cuprinzătoare şi că suntem cu adevărat alături de SUA. Acest lucru insemană să răspundem la infracţiuni cu o singură voce oricând şi oriunde ar putea avea ele loc, de pe străzile din Salisbury până la soarta Crimeei”.

Anterior, Hunt a mulţumit SUA pentru anunţarea noilor sancţiuni împotriva Rusiei şi pentru că “adoptă o poziţie fermă ... în ceea ce priveşte acest lucru”.

Washingtonul a anunţat recent noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru presupusul său rol în otrăvirea cu un agent toxic a unui fost spion rus şi a fiicei acestuia în oraşul britanic Salisbury. Kremlinul a negat acuzaţiile ca fiind nefondate.

Acesta este cel de-al doilea răspuns al SUA la presupusul amestec rusesc în atacul din Salisbury: în luna martie, Washingtonul a expulzat 60 de diplomaţi ruşi ca parte a unei acţiuni comune cu aliaţii la acel incident. Rusia a răspuns prin evacuarea unui număr egal de diplomaţi americani de pe teritoriul său.

Iar acum, Departamentul de Stat al SUA a precizat că noile sancţiuni urmează să intre în vigoare aproximativ în 22 august. Potrivit unor rapoarte media separate, sancţiunile vor veni în două tranşe: prima tranşă va interzice licenţele de export către Rusia pentru produse sensibile vizând securitatea naţională; a doua tranşă ar putea reduce relaţiile diplomatice, ar putea suspenda capabilitatea celei mai mari companii aeriene ruseşti Aeroflot de a opera zboruri către SUA şi ar putea suspenda aproape toate exporturile şi importurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor