Marea Neagră, lac rusesc? Ruşii ar putea deschide o facilitate de procesare a gazelor naturale pe coasta Mării Negre

Ambiţiile Rusiei de a-şi extinde afacerile cu gaze naturale s-ar putea concretiza în noi capacităţi de producţie pe coasta Mării Negre, unde, recent, s-au descoperit zăcăminte importante.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
24.11.2015

Gigantul rus Gazprom a anunţat luni că studiază viabilitatea economică a construirii unei facilităţi de procesare a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe coasta Mării Negre, transmite ITAR Tass, preluată de Agerpres.

Facilitatea ar urma să aibă o capacitate anuală de 500.000 de tone, cu posibilitatea extinderii ulterioare la un milion de tone pe an. De asemenea, Gazprom analizează posibilitatea construirii unui terminal plutitor pentru gaze naturale lichefiate.

Potrivit sursei citate, informaţia vine în contextul în care luni, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la reuniunea Forumului ţărilor exportatoare de gaze naturale, că Rusia vrea să-şi tripleze vânzările de GNL pentru a ajunge la o cotă de 13% din piaţa mondială.

"Intenţionăm să ne creştem livrările de gaze spre Asia până la 128 de miliarde metri cubi pe an. În acelaşi timp, Rusia îşi va majora livrările de GNL până la 60 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o majorare a cotei de piaţă de la 4% în prezent până la 13%", a declarat liderul de la Kremlin.

Amintim că, recent, ruşii de la Lukoil Overseas au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze uriaş în Marea Neagră. Statul român este acţionar cu 10% în proiect, prin Romgaz. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

La momentul respectiv, o amplă analiză hotnews releva că, paradoxal, descoperirea noului zăcământ nu va duce automat la independenţa energetică faţă de Rusia, ci, dimpotrivă, va creşte influenţa rusească asupra gazelor româneşti.

Astfel, deşi noul zăcământ estimat la 30 de miliarde de metri cubi ar putea asigura consumul României la capacitate maximă pentru trei ani, realitatea este că LUKOIL deţine 72% din acordul de concesiuni, Panatlantic Petroleum Ltd (tot ruşi) 18%, iar Romgaz doar 10%, influenţa românească în consorţiu fiind infimă.

Practic, în acest moment, gazele româneşti din Marea Neagră se află sub control rusesc, arată Hotnews, atrăgând atenţia asupra parteneriatului puternic dintre ruşii de la Gazprom şi grupul austriac OMV. Or, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat, de asemenea, descoperirea, în perimetrul Neptun, a 42-84 miliarde metri cubi. Revenind la Lukoil, aceştia mai au un perimetru în Marea Neagră, Rapsodia Est, asupra căruia încă nu a făcut niciun anunţ.

Mai amintim că, în România, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa şi-a propus şi ea elaborarea unui studiu de pre-fezabilitate şi design tehnic preliminar pentru realizarea unui terminal GNL (gaz natural lichefiat), în Portul Constanţa, proiect în care CNAPM este partener asociat.

Terminalul GNL este parte a unui proiect mai amplu "LNG Masterplan", proiect prioritar derulat în cadrul "Trans-European Network for Transport Programme". Iniţiativa "LNG Masterplan" include 33 de beneficiari şi peste 50 de companii şi organizaţii asociate şi furnizează o platformă care facilitează dezvoltarea cadrului de reglementare necesar GNL-ului ca şi combustibil şi marfă, precum şi pentru furnizarea de concepte tehnice pentru infrastructura necesară", conform conducerii CNAPM Constanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor