Crimeea în stare de urgenţă după atacarea infrastructurii pentru electricitate

Autorităţile crimeene au declarat că doi stâlpi de electricitate din peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 au fost aruncaţi în aer. Avaria a lăsat în întuneric aproximativ 2 milioane de persoane.
(Captură Foto)

Curentul electric care vine în Crimeea din Ucraina a fost întrerupt la scurt timp după miezul nopţii, conform unei declaraţii publicate duminică de filiala din Crimeea a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

"La 22 noiembrie ora 00:25 (sâmbătă, 21:25 GMT), a avut loc o întrerupere a energiei electrice care ajunge în Crimeea din Ucraina”, se susţine în declaraţie, adăugând că în peninsulă a fost instaurată starea de urgenţă.

Ministerul rus al Energiei a declarat că aproximativ 1.896.000 de persoane au rămas fără curent electric, adăugând că pentru spitale şi alte instituţii importante au fost activate sursele pentru situaţii de urgenţă.

Mass media rusă a raportat că pana de curent a avut loc după ce doi stâlpi din regiunea ucraineană Kherson, în nordul Crimeei, au fost aruncaţi în aer de un grup de naţionalişti ucraineni, deşi acest lucru nu a fost confirmat de Ministerul rus al Energiei.

Sâmbătă, în apropierea celor doi piloni, au avut loc ciocniri violente între activiştii unei mişcări naţionaliste ucrainene şi poliţia paramilitară, a raportat mass media ucraineană, susţinând că stâlpii fuseseră deja avariaţi de activişti în cursul zilei de vineri.

Dacă se confirmă faptul că atacul a fost comis de naţionalişti ucraineni ce se opun anexării peninsulei Crimeea, atunci incidentul ar putea alimenta şi mai mult tensiunile dintre Moscova şi Kiev.

Crimeea este dependentă de Ucraina în privinţa electricităţii. Un oficial crimeean a fost citat de agenţia de ştiri TASS afirmând că peninsula şi-ar putea acoperi aproximativ jumătate din nevoia de electricitate prin utilizarea generatoarelor diesel şi a surselor de energie regenerabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe