Elenii au respins pachetul de austeritate. Marţi, un nou summit UE pe tema situaţiei din Grecia

Susţinători ai guvernului elen afişează un banner în faţa Parlamentului din Atena, 5 iulie 2015.
Susţinători ai guvernului elen afişează un banner în faţa Parlamentului din Atena, 5 iulie 2015. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au convocat un summit al Uniunii Europene după ce elenii au votat respingerea unui nou pachet de măsuri dure de austeritate în schimbul unor împrumuturi suplimentare pentru salvarea financiara a Greciei.

Convocarea summitului a avut loc duminică, după ce 61,31% din grecii care s-au prezentat la vot s-au opus măsurilor de austeritate propuse de creditorii internaţionali, conform rezultatelor finale ale referendumului elen.

În urma rezultatelor, şeful opoziţiei conservatoare greceşti Antonis Samaras şi-a anunţat demisia.

“Înţeleg că marea noastră mişcare are nevoie de un început proaspăt. Astăzi mă retrag de la conducere”, a declarat Samaras, în vârstă de 64 de ani, într-un discurs televizat.

După apelul pentru un summit UE făcut de Merkel şi Hollande, preşedintele UE Donald Tusk a declarat pe Twitter că summitul va avea loc marţi seara pentru a “discuta situaţia după referendumul din Grecia”.

La rândul său, premierul grec Alexis Tsipras a declarat naţiunii într-un discurs televizat că “împreună am scris o pagină luminoasă în istoria europeană modernă”.

“Acesta nu este un mandat al ruperii de Europa, ci un mandat care întăreşte puterea noastră de negociere în vederea realizării unui acord viabil”, a adăugat premierul.

38,69% dintre alegători au votat DA în cadrul referendumului, adică pentru acceptarea de noi împrumuturi din partea Comisiei Europene, a Băncii Centrale Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.

Într-o scurtă declaraţie, Comisia Europeană a manifestat respect pentru decizia luată de greci în privinţa respingerii de noi împrumuturi în schimbul unor măsuri dure de austeritate.

“Comisia Europeană ia la cunoştinţă şi respectă rezultatul referendumului din Grecia”, conform declaraţiei.

Anumiţi analişti financiari şi politici au speculat înaintea referendumului că votul NU va apropia extrem de mult Grecia de o ieşire din zona euro (Grexit), sau chiar Uniunea Europeană, în ciuda declaraţiilor făcute de mai mulţi lideri europeni care au susţinut că ei nu doresc un Grexit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.