Rusia nu va înceta dezvoltarea de roboţi ucigaşi

(Shutterstock)

Săptămâna trecută la Geneva, oficialii ruşi au declarat participanţilor la Convenţia privind armele inumane că Rusia nu va adera la nicio interdicţie internaţională, moratoriu sau reglementare privind aceste tipuri de arme.

După cum au notat mulţi observatori, întâlnirea a fost condusă într-un asemenea mod încât a fost imposibil să se facă orice progres semnificativ în vederea definirii “sistemelor de arme letale autonome” – pas necesar dacă guvernele lumii plănuiesc să reglementeze sau să interzică utilizarea lor. Rusia a propus formatul întâlnirii de săptămâna trecută, precum şi pe cel al unei întâlniri precedente în luna noiembrie.

Într-o declaraţie publicată în 10 noiembrie, guvernul rus a afirmat:

În opinia Federaţiei Ruse, lipsa eşantioanelor funcţionale ale acestor sisteme de arme rămâne principala problemă a discuţiilor privind sistemele de arme letale (LAWS). Acest lucru cu greu poate fi considerat un argument pentru a lua măsuri preventive, prohibitive sau restrictive împotriva LAWS, care este o clasă mult mai complexă şi mai largă de arme decât aproximează înţelegerea actuală a umanităţii.

Dificultatea în a face o distincţie clară între evoluţiile civile şi militare ale sistemelor autonome bazate pe aceleaşi tehnologii, constituie în continuare un obstacol esenţial în discuţiile privind LAWS.

Ambasadorul indian Amandeep Singh Gil, care a repetat mai mult sau mai puţin punctele expuse de ruşi, a condus Grupul de Experţi Guvernamentali care a prezidat întâlnirea de săptămâna trecută. Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului – potrivit mai multor diplomaţi prezenţi, şi după cum a raportat blogul Defense One – Amandeep Singh Gil a condus întâlnirea într-o manieră care a rezultat într-o discuţie haotică care a atins inteligenţa artificială doar la nivel general, fără să se discute de fapt despre LAWS.

Mai mulţi observatori au notat ipocrizia evidentă din poziţia ruşilor – aceea că LAWS încă nu există - în ciuda faptului că mai mulţi contractori ruşi în domeniul apărării recunosc în mod deschis că dezvoltă aceste arme.