General rus: Avioanele de luptă americane “nu au ce căuta” în Marea Neagră

Avion american P-8A Poseidon
Avion american P-8A Poseidon (Wikipedia.org)

Potrivit Newsweek, după ce SUA a acuzat Rusia că a interceptat unul dintre avioanele sale într-o manieră “nesigură” deasupra Mării Negre, un general rus decorat a precizat că piloţii americani nu au ce căuta în apele europene.

Incidentul a implicat o întâlnire "la mustaţă" între un avion de luptă rusesc Su-30 şi un avion american P-8A Poseidon. Rusia are acces la Marea Neagră, dar acelaşi lucru e valabil şi pentru trei aliaţi SUA, precum şi pentru partenerii ocazionali în exerciţii de pregătire militară Ucraina şi Georgia.

Traficul deasupra apelor comune în sud-estul Europei a dus la câteva incidente tensionate de când relaţiile cu Moscova s-au deteriorat în 2014, iar “întâlnirile la mustaţă” între avioanele de luptă ruse şi americane au fost printre cele mai "spectaculoase".

Locotenent-colonelul Michelle Baldanza, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a declarat că avionul american nu a făcut nimic care să provoace incidentul ce a avut loc în spaţiul aerian internaţional.

Baldanza a adăugat că avionul american US P-8A a fost forţat să experimenteze o “înclinare de 15 grade şi turbulenţe violente” după ce avionul rusesc SU-30 a zburat prin faţa avionului american, din partea dreaptă spre partea stângă a acestuia, activând astfel camera de postcombustie. În plus, avionul rusesc a zburat la o distanţă de doar 15 metri de aeronava americană.

Pentagonul a afirmat că avionul P-8A avea transponderul pornit în momentul incidentului – pe lângă faptul că interacţionează cu turnurile de control pentru traficul aerian, transponderele sunt folosite pentru a detecta când un avion este expus riscului coliziunii cu un altul.

Armata rusă a confirmat ulterior intercepţia deasupra apelor internaţionale, dar nu a discutat despre acuzaţia că manevra pilotului rus a fost nesigură şi nici nu a dezvăluit alte detalii despre incident, conform agenţiei ruse de stat TASS. Mass media de stat rusă a fost sceptică în ceea ce priveşte afirmaţiile că avionul rusesc a provocat incidentul.

Discutând cu agenţia rusă de stat RIA Novosti, Nikolai Antoşkin, comandant adjunct retras din forţele aeriene ale Rusiei, a respins reacţia SUA.

“Avionul nostru pur şi simplu s-a apropiat, pilotul a aruncat o privire şi a demonstrat că [avionul american Poseidon] trebuie să plece”, a precizat marţi Antoşkin.

“Americanii nu au nimic de făcut în Marea Neagră. Este o mare închisă”, a afirmat Antoşkin, precizând că în vremurile sovietice, când Moscova a controlat toate porturile din Marea Neagră, cu excepţia celor ale Turciei, forţele aeriene străine nu zburau liber deasupra acelor ape.