Kremlinul ia în considerare interzicerea accesului tuturor jurnaliştilor americani în Duma de Stat
alte articole
Kremlinul ia în considerare interzicerea accesului tuturor organizaţiilor media americane în camera inferioară (Duma de Stat) a Parlamentului. Propunerea va fi discutată săptămâna viitoare, a declarat şefa comitetului pentru reguli din cadrul Dumei.
Olga Savastianova a făcut anunţul în 1 decembrie, la două zile după ce organizaţia care monitorizează accesul media la Congresul SUA a anulat acreditările de presă pentru canalul de televiziune RT, care este finanţat de statul rus.
Ameninţarea de a interzice jurnaliştii americani în Duma de Stat este cea mai recentă măsură luată de Moscova pentru a răspunde la ceea ce consideră că este presiunea americanilor asupra mass mediei ruse din SUA, pe fondul unor tensiuni mai ample care variază de la agresiunea Rusiei în Ucraina la presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
„Comitetul nostru plănuieşte să desfăşoare o sesiune extraordinară în care vom lua în considerare un proiect de rezoluţie” care îi va împiedica pe „jurnaliştii care reprezintă toate organizaţiile media americane” să pătrundă în Duma de Stat, a afirmat Savastianova.
Ea a indicat că propunerea va fi trimisă conducerii Adunării Federale a Rusiei în 5 decembrie şi ar putea fi discutată într-o sesiune plenară în 6 decembrie.
Duma este dominată de partidul de guvernământ Rusia Unită şi răspunde la ordinele Kremlinului.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat că Moscova priveşte interdicţia propusă cu „deplină înţelegere”.
Această măsură ar putea fi adoptată la scurt timp după ce preşedintele rus a semnat în 25 noiembrie o lege prin care guvernul rus poate desemna orice organizaţie media străină ca fiind un „agent străin”.
Rusia susţine că noua sa lege este un „răspuns simetric” după ce canalului RT – pe care autorităţile SUA îl acuză de promovare de propagandă – i s-a cerut să îşi înregistreze biroul care operează în SUA ca agent străin în baza legii FARA (U.S. Foreign Agents Registration Act).
Oficiali americani au declarat că nu este un răspuns „simetric”, susţinând că legile americane şi ruse sunt diferite şi că Rusia foloseşte legea sa privind „agenţii străini” pentru a reduce la tăcere opoziţia şi pentru a descuraja un schimb liber de idei.