Investigaţie CIJ: Serghei Iaralov, legătura cu Plahotniuc şi frauda bancară

În urma unei investigaţii realizate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice se observă o legătură foarte strânsă între afacerile administrate de Vlad Plahotniuc şi oligarhul moldovean care până acum a stat mai mult în umbră, Serghei Iaralov.
Afaceri şi persoane care asigură „conexiunea” dintre Serghei Iaralov şi Vlad Plahotniuc
Afaceri şi persoane care asigură „conexiunea” dintre Serghei Iaralov şi Vlad Plahotniuc (anticorupţie.md)

Pronunţat pentru prima dată de către liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, cu doar câteva minute înainte să fie reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în contextul fraudei bancare din Republica Moldova, numele lui Serghei Iaralov a devenit tot mai cunoscut în ultima perioadă, după dezvăluirile răsunătoare ale fostului adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a spălării banilor de la CNA, Mihail Gofman în cadrul emisiunii Interpol de la TV7.

Vlad Filat afirma la 15 octombrie 2015 de la tribuna Parlamentului că Iaralov ar fi participat „la toate discuţiile şi târgurile” care vizau Banca de Economii (BEM), în timp ce Gofman susţine că acesta ar fi fost „arhitectul” jafului.

„Nu veţi găsi numele sau semnătura lui Iaralov. Nu e în stilul lui. El preferă să acţioneze din umbră, prin interpuşi, oameni de încredere”, a avertizat Visarion Ceşuev, analist economic şi fost partener de afaceri a lui Serghei Iaralov, la sfârşitul anilor ’90. Potrivit unei investigaţii anticorupţie.md, aflăm că astăzi, Ceşuev evită să vorbească despre fostul său partener de afaceri, precizând doar că acesta e „un bun psiholog, ştie cum să obţină încrederea oamenilor şi e specializat în afaceri în sistemul bancar, chiar dacă nu a administrat niciodată deschis vreuna”.

În sectorul public moldovenesc, numele lui Serghei Iaralov a fost pomenit prima dată în 2012, acesta fiind angajat în calitate de consilier al lui Valeriu Lazăr, vicepremier, ministru al Economiei.

Potrivit deputatului liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc, Iaralov „a participat la multe runde de negocieri, inclusiv şi la cele din 2013. Apropo, Marian Lupu (preşedintele PD - n.r.) venea mai rar la negocieri decât Serghei Iaralov. Nu ştiu de când şi de unde, dar are o influenţă destul de mare în PD”.

Investigaţia poate fi găsită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe