Deputat în Parlamentul RM: Plahotniuc n-o să permită CCA să vină cu propuneri judicioase

Maria Ciobanu, membră a Comisiei parlamentare mass media, acuză Consiliul Coordonator al Audiovizualului că s-ar fi transformat în Consiliul Coordonator Plahotniuc, care deţine monopolul pe intreaga piaţă media.
Şedinţă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului
Şedinţă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (privesc.eu)

Deputatul din Comisia parlamentară mass media, Maria Ciobanu, a venit cu acuzaţii dure la adresa membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), după ce preşedintele acestuia, Dinu Ciocan a prezentat raportul de activitate pentru anul 2015. Potrivit Jurnal.md, Maria Ciobanu, a declarat că membrii acestei instituţii nu fac altceva decât să apere interesele controversatului om de afaceri, Vlad Plahotniuc.

„Nu ştiu dacă era cazul să înşiruiţi pe mai mult de 200 de pagini acest raport, fiindcă, de fapt el poate fi rezumat la o singură propoziţie. Sub preşedinţia dumneavoastră, Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a transformat în Consiliul Coordonator Plahotniuc. Deşi aţi fost numiţi prin concurs, practic, pe perioada aceasta v-aţi transformat aproape toţi în trandafiri”, a afirmat Ciobanu.

În replică, membrii CCA au respins toate învinuirile. „Nu pot să nu resping categoric acuzaţiile care au fost aduse”, s-a apărat un membru CCA.

Potrivit deputatului neafiliat Corneliu Mihalache, unul din cei 14 transfugi comunişti care au decis să părăsească PCRM-ul asociindu-se Partidului Democrat, de vină ar fi Parlamentul şi nu CCA-ul care este doar o instituţie foarte slabă.

„Eu vreau să spun doar că avem o degradare în audiovizual şi nu este vinovat doar CCA-ul care s-a transformat într-o instituţie slabă, fără pondere în acest domeniu. De vină în mare parte este acest Parlament. Eu nu apăr CCA-ul, este o instituţie foarte slabă şi eu nu ştiu dacă în general merită să existe, dar această instituţie nu are instrumente de a interveni pe piaţa audiovizuală pentru a o schimba. Problema nu constă în faptul că este controlat de Plahotniuc sau nu, problema este că dumneavoastră sunteţi nemulţumiţi că nu voi controlaţi CCA-ul. Controlează şi este proprietar sunt lucruri diferite. Da, el (Plahotniuc – n.r.) controlează o mare parte a pieţii audiovizuale”, a comentat Corneliu Mihalache.

„În componenţa actuală, CCA, categoric nu poate să vină cu nicio propunere judicioasă, pentru că n-o să vă permită niciodată cel care a pus monopol pe întreaga piaţă media”, a punctat deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

În final, comisia nu a acordat aviz pozitiv propunerilor CCA pentru anul 2015, urmând să fie elaborat un proiect de hotărâre cu toate amendamentele discutate în cadrul şedinţei de miercuri, 17 februarie, care ulterior să fie discutat în plenul Parlamentului.

Menţionăm că în prezent, oligarhul Vladimir Plahotniuc deţine oficial patru posturi TV şi trei de radio. Mai mult, în cadrul şedinţei guvernului din 10 februarie, a fost respins un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, care ar fi ameninţat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Proiectul prevedea, conform Independent.md, modificarea articolului 66, potrivit căruia în prezent o persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult cinci licenţe de emisie în aceeaşi unitate administrativ-teritorială, iar autorii proiectului au venit cu ideea de a reduce numărul de licenţe până la două, pentru a evita monopolizarea pieţei şi manipularea publicului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe