Liderii NATO consolidează măsurile de apărare colectivă. Alianţa doreşte un dialog cu Rusia

În prima zi a Summitului din Varşovia, cei 28 de lideri ai statelor NATO au decis vineri să îmbunătăţească măsurile de intimidare şi apărare ale Alianţei.
Sigla NATO (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.07.2016

Statele NATO vor trimite mai multe forţe pe flancul estic al alianţei, au luat o decizie importantă în privinţa scutului antirachetă şi au decis să recunoască spaţiul cibernetic ca un domeniu operaţional.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat rezultatul, susţinând că „deciziile luate astăzi vor ajuta să ne menţinem ţările în siguranţă într-o lume mai periculoasă”.

Liderii NATO au decis să mărească prezenţa militară a alianţei în estul Europei, trimiţând 4 batalioane în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania în regim de rotaţie – mişcarea va avea loc anul următor. Stoltenberg a declarat că cele patru batalioane vor fi conduse de Canada în Letonia, Germania în Lituania, Marea Britanie în Estonia şi SUA în Polonia. În plus, el a lăudat faptul că şi alţi aliaţi au anunţat contribuţii pentru aceste batalioane. De asemenea, prezenţa NATO va fi consolidată şi în partea sud-estică a alianţei.

Liderii au decis de asemenea ca NATO să preia de la SUA comanda şi controlul scutului antirachetă din estul Europei, a confirmat oficial ieri Stoltenberg. „Acest lucru înseamnă că navele americane staţionate în Spania, radarul din Turcia şi interceptoarele din România pot opera acum sub comanda şi controlul NATO”, a precizat el.

Conform unor surse citate anterior de Reuters şi AFP, declararea capacităţii operaţionale iniţiale a fost împiedicată până în prezent mai ales de reticenţa Franţei faţă de posibilitatea de a se acorda generalilor americani prea multă autoritate în procesul luării deciziilor în eventualitatea unui atac, arată Agerpres.

În plus, liderii alianţei au promis că îşi vor consolida sistemele de apărare cibernetică şi au recunoscut spaţiul cibernetic ca un nou domeniu operaţional. „Acest lucru înseamnă o protejare mai bună a reţelelor, misiunilor şi operaţiunilor noastre, acordându-se mai multă atenţie pregătirii şi planificării în planul cibernetic”, a susţinut secretarul general al NATO.

Tot vineri, liderii NATO au reanalizat şi reconfirmat importanţa creşterii şi eficientizării cheltuielilor pentru apărare. Stoltenberg a susţinut că în 2015 a avut loc o creştere mică în bugetul apărării şi estimează că în acest an va avea loc o altă creştere de 3%, sau 8 miliarde de dolari.

Stoltenberg a subliniat faptul că „NATO nu prezintă niciun fel de ameninţare pentru nicio ţară” şi continuă să caute un dialog constructiv cu Rusia. Numind Consiliul NATO-Rusia „o unealtă importantă pentru gestionarea relaţiei noastre”, Stoltenberg a reamintit că o întâlnire a acestui consiliu va avea loc la nivel ambasadorial în Bruxelles pe 13 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor