Rusia: două staţii de monitorizare a testelor nucleare reduse la tăcere după explozia din Arhanghelsk

(Captură Foto)

Două dintre staţiile de monitorizare a radiaţiilor nucleare din Rusia au fost reduse la tăcere la două zile după o explozie misterioasă care a condus la o creştere bruscă a nivelului de radiaţii în nordul Rusiei la începutul acestei luni, a raportat The Wall Street Journal.

Oficialii ruşi spun că cel puţin cinci ingineri au fost ucişi în timpul testului unei rachete care a implicat „surse de putere pe bază de izotopi” pe o platformă din Marea Albă.

Experţi americani în armament nuclear sunt de părere că incidentul a implicat testarea de rachete cu motoare nucleare, o tehnologie pe care SUA atestat-o în anii '60 dar la care a renunţat din cauza pericolelor de explozie nucleară.

Patru staţii internaţionale concepute pentru monitorizarea activităţii nucleare au detectat „un eveniment care coincide cu explozia din Nionoksa, Rusia”, a declarat principalul organism mondial de interzicere a testelor nucleare în 10 august.

Staţiile Dubna şi Kirov au declarat pentru Organizaţia de Interzicere a Testelor Nucleare (OITN) că se confruntă cu „probleme de comunicaţii şi reţea” la scurt timp după explozie, conform unei declaraţii a directoarei Lassina Zerbo, acordată publicaţiei Wall Street Journal.

Cele două staţii fac parte dintr-o reţea internaţională de peste 300 de staţii înfiinţate pentru a verifica respectarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT). Cele două staţii sunt cele mai apropiate de regiunea Arhanghelsk unde a avut loc explozia.

„Aşteptăm rapoarte suplimentare cu privire la momentul în care staţiile sau sistemul de comunicaţii vor fi restabilite la funcţionalitate completă”, a spus Zerbo, citată duminică.

Daryl Kimball, şeful ONG-ului Arms Control Association, a numit perturbarea datelor „o coincidenţă foarte ciudată”.

„Probabil că doresc să ascundă anumite detalii tehnice ale sistemului de propulsie pe care încearcă să îl dezvolte şi nu reuşesc”, a declarat Kimball, citat de The Wall Street Journal. „Dar acesta nu este un motiv legitim pentru a opri transmiterea datelor de monitorizare a interzicerii testelor.”

Rusia a ratificat Tratatul în anul 2000, dar alte state care posedă tehnologie nucleară nu l-au ratificat încă.

Anul acesta, SUA a acuzat Rusia că a încălcat tratatul prin efectuarea de teste nucleare de nivel scăzut.

„Testele nucleare nu pot fi efectuate în secret”, a declarat parlamentarul rus Vladimir Şamanov ca răspuns la acuzaţiile de la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe