Doctorii din Arhanghelsk, care au acordat prim ajutor, nu ştiau că au de-a face cu radiaţii
alte articole
Un medic rus a confirmat public că unii dintre colegii săi au fost nevoiţi să trateze victimele radiaţiilor unei explozii nucleare mortale ce a avut loc la începutul acestei luni, fără echipament de bază sau detalii despre sursa accidentului.
O explozie la o bază militară din nordul Rusiei a ucis şapte persoane şi a rănit şase în 8 august, trei dintre victime fiind duse la Spitalul Clinic Regional Arhanghelsk.
Primii medici care au acordat ajutor la spital nu au fost avertizaţi că vor trata pacienţi expuşi la radiaţii, a raportat The Moscow Times vinerea trecută, citând cinci surse din spital care au cerut să rămână anonime.
De atunci, alte mijloace media, inclusiv Novaya Gazeta şi BBC Rusia, au furnizat variante similare ale incidentului pe baza unor surse anonime.
The Moscow Times a descoperit acum primul raport public cunoscut al incidentului de la un angajat al Spitalului Clinic Regional Arhanghelsk.
Igor Semin, chirurg cardiovascular la spital, a scris o postare pe reţeaua de socializare Vkontakte din 14 august, criticând autorităţile pentru modul în care a tratat incidentul.
„Nimeni nu a spus nimic [medicilor]; nici măcar nu au fost avertizaţi. Au fost abandonaţi şi lăsaţi să se apere singuri”.
Doi medici de la spital, vorbind în condiţii de anonimat, au declarat pentru The Moscow Times că Semin era de serviciu la spital în seara exploziei din 8 august, dar nu era responsabil de tratarea celor trei pacienţi.
Între timp, joi, Kremlinul a spus că nu va comenta rapoartele presei despre incidentul care citează surse anonime de la spital.
„Nu putem discuta în mod anonim acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, de către site-ul de ştiri Meduza.
„În ceea ce priveşte opiniile acestor medici, atunci, desigur, trebuie să ştim care sunt părerile şi în mod special ale cui sunt ”, a adăugat el.
Anterior, The Moscow Times a raportat că un grup de medici care au tratat victimele radiaţiilor au fost transportaţi la Moscova pentru controale medicale. Se presupune că unul dintre medici avea Cesium-137 - un izotop radioactiv care este un produs secundar al fisiunii nucleare a uraniului-235 - în ţesutul muscular.
Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor, după întâlnirea cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, că nu există riscul creşterii nivelului de radiaţii după explozie.