Rusia livrează Iranului primul lot de rachete S-300

După mai mulţi ani de tergiversare datorată presiunilor americane şi israeliene, Rusia a livrat în cele din urmă prima parte din sistemul său de rachete S-300 către Iran.
Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Rusia a livrat Iranului prima parte dintr-un sistem avansat de rachete antiaeriene, a raportat luni mass media iraniană. Astfel, Kremlinul începe să echipeze Teheranul cu o tehnologie care a fost blocată înainte ca Iranul să semneze anul trecut un controversat acord în privinţa programului său nuclear.

Sistemul de rachete sol-aer S-300 a fost folosit pentru prima dată în mijlocul Războiului Rece în 1979.

În forma sa actualizată, S-300 este unul dintre cele mai avansate sisteme de acest tip şi, conform think tank-ului britanic specializat în probleme de securitate RUSI, sistemul poate ataca mai multe avioane şi rachete balistice până la o distanţă de aproximativ 150 km.

Acordul Rusiei pentru a oferi Iranului sistemul S-300 a declanşat temeri în Israel, în special în condiţiile în care Teheranul a ameninţat de multe ori că va şterge statul evreu de pe harta lumii.

Într-o transmisiune înregistrată şi difuzată la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, a declarat luni la o conferinţă de presă: “Anunţ astăzi că prima fază a acestui contract a fost implementată”.

Ansari a răspuns întrebărilor reporterilor cu privire la înregistrările video postate pe reţelele sociale şi care arată ceea ce păreau să fie segmente ale unui sistem de rachete S-300 urcat pe camioane în nordul Iranului.

Rusia susţine că a anulat în 2010 un contract pentru a livra Iranului sistemul S-300 datorită presiunilor venite din partea Occidentului. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat interdicţia respectivă în aprilie 2015, după ce a fost semnat un acord de principiu ce a pavat drumul pentru un acord nuclear deplin, în iulie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe