Fost secretar general al NATO: SUA trebuie să fie poliţistul lumii

Un fost secretar general al NATO a scris într-un editorial că SUA este singura ţară capabilă şi pregătită să îndeplinească rolul de poliţist al lumii. Anders Fogh Rasmussen l-a criticat pe liderul american Obama pentru că ezită să conducă lumea şi nu-l contracarează pe preşedintelui rus Putin.
Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (Captură Foto)

Într-un editorial intitulat “SUA trebuie să fie poliţistul lumii” şi scris pentru ziarul Wall Street Journal, fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a făcut un apel prin care cere Statelor Unite să “contracareze autocraţii precum preşedintele [Vladimir] Putin”.

În opinia sa, doar SUA are “credibilitatea” de a fi un “poliţist care să restaureze ordinea, un pompier care să stingă flăcările conflictului şi un fel de primar inteligent şi sensibil care să conducă procesul de reconstruire”.

La baza dorinţei de a vedea o America puternică este credinţa în necesitatea contracarării preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a numit un “autocrat”, adăugând în acelaşi timp că “Rusia este obsedată de reconstruirea imperiului pierdut de Uniunea Sovietică”.

“Lumea are nevoie de un astfel de poliţist şi pentru ca libertatea şi prosperitatea să câştige în faţa forţelor opresiunii, singurul candidat capabil de încredere şi dorit pentru această poziţie este SUA”, a scris fostul secretar general al NATO în editorialul său.

În plus, el a felicitat SUA pentru “conducerea ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial şi care a asigurat lumii o perioadă fără precedent de pace, progres şi prosperitate”.

Rasmussen nu a luat în considerare faptul că, de la începutul noului mileniu, SUA s-a implicat în campanii dezastruoase în Afganistan, Irak, Libia şi Pakistan şi, în acelaşi timp, a eşuat în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

“Dosarul” Washingtonului în secolul 20 nu a fost mult mai curat, luând în considerare campaniile militare din Vietnam, Peninsula Coreeană şi fosta Iugoslavie, care au adus multe suferinţe populaţiilor respective.

În 2015, un studiu important realizat de grupul Physicians for Social Responsibility, cu sediul în Washington, a declarat că numărul victimelor în cei 10 ani de “Război împotriva Terorii”, lansat după atacurile din SUA în 11 septembrie 2001, este de cel puţin 1,3 milioane şi ar putea fi chiar de 2 milioane.

În ciuda statisticilor înspăimântătoare, acest lucru nu l-a oprit pe Rasmussen să declare în editorialul său pentru Wall Street Journal că SUA urmăreşte să promoveze pacea în lume.

Deşi nu a susţinut în mod deschis un candidat la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016, Rasmussen pare să mizeze pe o victorie a democratei Hillary Clinton, care a criticat în mod deschis Rusia şi a discutat despre necesitatea de a continua susţinerea aliaţilor NATO în estul Europei.

“În condiţiile în care Rusia devine tot mai agresivă, executând tot felul de mişcări intimidante către ţările baltice... acest lucru nu este în interesul nostru”, a declarat Clinton în aprilie.

“Când America îşi restrânge rândurile şi se retrage – dacă lumea chiar ar considera că o cumpătare americană reflectă lipsa voinţei [SUA] de a se implica pentru a preveni şi soluţiona conflicte – acest lucru creează un gol ce va fi umplut de autocraţi necinstiţi în lume”, a mai scris Rasmussen.

Fostul secretar general al NATO, care la un moment dat a fost premier al Danemarcei, l-a criticat, de asemenea, pe actualul preşedinte american Barack Obama pentru “ezitarea sa de a conduce lumea” împotriva preşedintelui Putin.

“În timp ce Europa şi SUA dormeau, [Putin] a lansat o operaţiune militară nemiloasă de susţinere a regimului Assad în Siria şi a încercat să prezinte Rusia ca o putere globală care provoacă SUA în ceea ce priveşte importanţa [pe scena globală]”, a mai scris Rasmussen.