Rusia: întâlnirea de urgenţă a ONU privind Iranul este “dăunătoare şi distructivă”
alte articole
SUA a cerut Consiliului de Securitate al ONU să discute despre protestele anti-guvernamentale din Iran, care au fost marcate de mai multe ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie, soldate cu moartea a peste 20 de persoane.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că “problemele interne ale Iranului nu au nimic de a face cu rolul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite”.
El a adăugat că impunerea de noi sancţiuni americane asupra Iranului este “ilegală”.
Nikki Haley, ambasadorul american la ONU, a propus ca întâlnirea de urgenţă a Consiliului să aibă loc la începutul acestei săptămâni.
“Nicăieri în lume nu este testată mai bine urgenţa de obţinere a păcii, securitaţii şi libertăţii, decât în Iran”, a afirmat ea marţi.
“Este nevoie ca cetăţenii iranieni să aibă mult curaj ca să folosească puterea vocii împotriva guvernului, în special când guvernul lor are o istorie lungă privind uciderea propriilor cetăţeni care îndrăznesc să spună adevărul”, a adăugat Haley.
Ea a afirmat că, de fapt, “comunitatea internaţională trebuie să joace un rol” în acest conflict şi că “ONU trebuie să vorbească”.
Peste 1.000 de persoane au fost arestate şi cel puţin 21 au fost ucise până acum în timpul protestelor din Iran.
Forţele poliţiei au folosit măsuri extreme precum tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze mulţimile.
La începutul acestei săptămâni, preşedintele american Donald Trump a criticat pe Twitter acţiunile Iranului.
“Există multe rapoarte privind proteste paşnice desfăşurate de cetăţeni iranieni care s-au săturat de corupţia regimului şi de risipirea averii naţiunii [de către regim] pentru finanţarea terorismului din străinătate”, a scris Trump pe Twitter.
“Guvernul iranian ar trebui să respecte drepturile cetăţenilor săi, inclusiv dreptul la exprimare. Lumea priveşte”, a mai adăugat liderul american.
Protestele din Iran au izbucnit în 28 decembrie 2017 în condiţiile în care manifestanţii au cerut guvernului preşedintelui Hassan Rohani să se concentreze mai puţin pe problemele externe şi mai mult pe cele interne.
Iranul a cheltuit miliarde de dolari pe operaţiunile sale militare din Siria sau Yemen şi pe terorism în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. Inflaţia a atins cote scăpate de sub control în Iran, iar preţul la produsele de bază precum ouă şi lapte s-a dublat într-o perioadă de doar o săptămână.
Potrivit rapoartelor media, aceasta este principala cauză a nemulţumirilor profunde din interiorul Iranului, unde economia nu şi-a revenit pe deplin după anii de sancţiuni internaţionale aplicate din cauza programului său nuclear, sancţiuni care au fost ridicate de fostul preşedinte american Barack Obama. În plus, economia iraniană suferă din cauza intervenţiei dure a statului, inclusiv a unor elemente ale armatei, lucru care a dus la corupţie şi la o guvernare deficitară.
Acestea sunt cele mai grave tulburări izbucnite în Iran de la protestele violente din 2009, care au avut loc după disputatele alegeri prezidenţiale.