Obama anunţă noi sancţiuni asupra Rusiei

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Într-o tentativă de a pune presiune pe Rusia, preşedintele american Barack Obama a anunţat, joi, că va sancţiona 20 de oficiali ruşi din interiorul şi exteriorul guvernului de la Moscova, cât şi o bancă rusească.

La scurt timp după anexarea oficială a peninsulei Crimeea, Casa Albă a avertizat că vor exista mai multe costuri asupra Kremlinului din cauza agresiunilor împotriva Ucrainei şi a semnat un ordin executiv ce va permite Statelor Unite să penalizeze mai multe sectoare cheie pentru economia Rusiei. În prima rundă de sancţiuni, Statele Unite au vizat 11 oficiali implicaţi în conflictul cu Ucraina. De data aceasta numărul acestora a ajuns la 20.

Primele două serii de sancţiuni ale americanilor au provocat până în acest moment doar ironiile guvernului de la Moscova. Într-un raport oferit de Bloomberg, există indicii care susţin că Rusia şi-ar fi retras din Rezerva Federală a Statelor Unite, anterior sancţiunilor, active în valoare de aproximativ 105 miliarde de dolari, prin ceea ce se crede a fi o înţelegere la nivel înalt.

Sancţiunile sunt rezultatele ”alegerilor făcute de guvernul rus, alegeri care au fost respinse de către comunitatea internaţională”, a declarat Barack Obama.

Rusia a ocupat militar Crimeea la sfârşitul lunii februarie, iar în ultimele zile există mai multe surse care susţin că va invada sudul şi estul Ucrainei, în timp ce autorităţile de la Tiraspol şi-au manifestat intenţia de a se alipi Federaţiei Ruse.

Atât Statele Unite cât şi Uniunea Europeană au condamnat invazia militară din Crimeea, nu au recunoscut referendumul organizat de autorităţile separatiste şi nici anexarea peninsulei la Federaţia Rusă.

Rusia a retaliat cu o serie de sancţiuni financiare şi diplomatice ce vor viza nouă politicieni de la Washington, printre care John McCain, Daniel Coats, purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Boehneir şi consilierul prezidenţial pentru economie internaţională Caroline Atkinson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe