Rusia impune interdicţii în domeniul alimentar împotriva Occidentului
alte articole
În timp ce Rusia şi Statele Unite amplifică criticile şi acuzele motivate politic în urma conflictului din Ucraina, agenţia rusă pentru protecţia consumatorului a adoptat, recent, un număr de acţiuni agresive.
Interzicea produselor din soia ucrainene a survenit rapid, urmată de tentativele de a interzice câteva produse ale McDonald's.
Nici merele poloneze nu au scăpat de ochiul critic al Kremlinului. În răspuns, polonezii au publicat pe site-urile de socializare poze în care mâncau mere. Pagina poloneză de Facebook ”Mâncaţi mere să-l enervaţi pe Putin” a adunat peste 40.000 de ”like-uri”.
Interdicţiile la alimente şi ameninţările cu astfel de măsuri nu au venit numai din partea Protecţiei Federale a Consumatorului, în ultimele săptămâni. Parlamentarii ruşi au cerut instituţiei să efectueze inspecţii surpriză la alte restaurante americane mari care operează în Rusia, inclusiv KFC şi Burger King.
Carnea de pasăre şi carnea de porc ar putea să cadă victime interdicţiilor în următoarea rundă, a anunţat luni instituţia veterinară şi fitosanitară rusă. După anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea în luna martie, Rusia a interzis deja carnea de vită australiană, carnea de porc lituaniană şi letoniană şi fructele moldoveneşti.
Departe de a ilustra un nou trend, aceste exemple sporesc semnificativ lista de produse alimentare străine deja interzise în Rusia la primul semn de neînţelegeri cu ţările străine. Două exemple majore includ vinul georgian şi moldovenesc şi produsele lactate din Belarus.
Vinul georgian, extrem de obişnnuit pentru ruşi, a dispărut din supermarketurile din Rusia în 2006, în timp ce fosta republică sovietică se orienta către Occident.
Când Belarusul a început apropierea de Occident prin aderarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene în 2008, Rusia şi-a impus influenţa asupra aliatului său loial prin presiuni asupra industriei de lactate belarusă.
Belarusul a lansat o serie de mişcări pro-occidentale, incluzând: luarea unui împrumut adiţional de la Fondul Monetar Internaţional, criticarea creşterii preţurilor la gazele ruseşti şi refuzul recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.
Ca răspuns, Kremlinul a interzis aproximativ 1.200 de produse lactate.
Analiştii din Moscova au explicat, în luna iunie, că Rusia se foloseşte de Protecţia Federală a Consumatorului pentru a folosi economia pe post de armă geopolitică, trecând peste legislaţia în vigoare.
Luni, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a afirmat că Rusia ar trebui să riposteze în mod adecvat la sancţiunile impuse de Occident şi să renunţe complet la importurile din Uniunea Europeană şi Statele Unite.