Rusia îl recompensează generos pe preşedintele ucrainean pentru 'neasocierea' la UE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Scădere importantă a preţului pentru gazul rusesc, un împrumut de 15 miliarde de dolari, ridicarea barierelor vamale: Vladimir Putin şi-a recompensat generos, marţea aceasta, aliatul pentru 'neasocierea' la Uniunea Europeană (UE) şi pentru alinierea la sfera de influenţă rusă, decizii contestate în continuare pe străzile din Kiev, de către opozanţii pro-europeni, comentează, miercuri, presa franceză.

Moscova îi oferă un veritabil 'balon de oxigen' Ucrainei. În urma vizitei sale la Moscova, şeful statului ucrainean, Viktor Ianukovici, a obţinut de la aliatul său rus echivalentul unui împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari, o reducere cu 30% a preţului la gaz, precum şi ridicarea barierelor care perturbă schimburile comerciale între cele două ţări, precizează cotidianul Le Figaro.

'Discuţia a fost foarte constructivă', şi-a făcut publică mulţumirea preşedintele ucrainean, într-un moment în care 50.000 de opozanţi care cer apropierea ţării lor de Uniunea Europeană se adună în continuare în Piaţa Independenţei de la Kiev, pentru a denunţa 'amanetarea' ţării lor în folosul Rusiei.

În mod concret, guvernul ucrainean va emite euro-obligaţiuni la care Moscova, prin intermediul unui fond finanţat din câştigurile sale petroliere, va subscrie la un nivel de 15 miliarde de dolari (circa 11 miliarde de euro). O parte din acest împrumut ar urma să fie virat din acest an. Suma, inferioară cu 3,8 miliarde faţă de nivelul rezervelor Băncii Centrale Ucrainene, ar urma să-i permită Kievului să-şi onoreze datoria externă şi să evite astfel o incapacitate de plată.

De asemenea, guvernul ucrainean a obţinut o scădere cu 33% a preţului la gazul pe care-l cumpără de la Rusia, ceea ce va face ca preţul unui metru cub să ajungă de la 400 de dolari cât costă în prezent la 268,1 dolari, începând de la 1 ianuarie 2014. Chiar dacă acest tarif rămâne cu mult mai mare decât cel pe care-l plăteşte economia belarusă, alt fost satelit al Uniunii Sovietice, această reducere ar urma să permită micşorarea deficitului companiei naţionale Naftogaz, deficit ce echivalează cu 3% din Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei, adică jumătate din deficitul bugetar total al Ucrainei.

Nu în ultimul rând, întreprinderile ucrainene, care s-au confruntat cu măsuri de represalii comerciale din partea Rusiei în aceste ultime luni, vor asista la reluarea normală a schimburilor comerciale.

Pentru economia rusă, care se confruntă deja cu o serioasă încetinire economică, însoţită de probleme bugetare, acest ajutor acordat Ucrainei reprezintă o sarcină suplimentară, continuă Le Figaro, precizând că această povară va fi suportată şi de gigantul rus Gazprom, care va trebui să finanţeze, prin intermediul 'buzunarului contribuabililor ruşi', scăderea preţului la energie impus de Kremlin, în numele unor obiective politice superioare.

Atât Moscova, cât şi Kievul au dezminţit orice discuţie privind posibilitatea unei viitoare aderări a Ucrainei la Uniunea Vamală, un fel de piaţă comună din spaţiul postsovietic, în care Kremlinul doreşte să atragă, în schimbul ajutorului oferit, fostul său satelit. Obiectivul (acestei tăceri) este de a nu-i provoca pe manifestanţii pro-europeni. 'Vor exista în mod evident cereri de contrapartidă din partea Rusiei, însă acestea vor face obiectul unor negocieri ce vor dura până în alegerile prezidenţiale din 2015', prognozează un diplomat european.

Potrivit unui scenariu ideal imaginat de Vladimir Putin împreună cu Viktor Ianukovici, acesta din urmă ar urma să câştige acel scrutin, ceea ce-i va lăsa mai multă libertate în faţa opiniei publice din ţara sa, în cea mai bună lume postsovietică posibilă, conchide Le Figaro.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, liderii opoziţiei ucrainene - care manifestă de patru săptămâni împotriva refuzului formulat la sfârşitul lui noiembrie de Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu UE, preferând în schimb o reapropiere de Rusia - l-au acuzat imediat pe liderul ucrainean că acesta a 'amanetat Ucraina'.

'Ce a semnat Ianukovici la Moscova? Poporul are dreptul să ştie ce a promis Ianukovici în schimb', a declarat celebrul boxer şi opozant Vitali Kliciko, în faţa a peste 50.000 de manifestanţi, reuniţi în Piaţa Independenţei, în centrul Kievului, marţi seara.

Aceeaşi reacţie a venit din partea lui Arseni Iaţeniuk, alt lider al opoziţiei ucrainene. 'Reducerea la gaz (oferită de Rusia Ucrainei) reprezintă o sumă enormă. Vrem să ştim ce a oferit Ianukovici în schimb', a declarat Ieţeniuk.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe de la Washington, Jay Carney, a declarat că niciun acord între Moscova şi Kiev 'nu va răspunde îngrijorărilor' exprimate pe străzile din Ucraina. Carney a îndemnat autorităţile ucrainene să angajeze un 'dialog' cu manifestanţii. 'Îndemnăm guvernul ucrainean să dea ascultare cetăţenilor săi şi să găsească un mijloc de a stabili o cale spre un viitor european paşnic, just, democratic şi prosper, la care aspiră europenii', a subliniat Carney, citat de Le Monde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe