Rajoy este de acord să discute cu Mas, însă nu despre referendum (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (DANI POZO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.12.2013

Premierul spaniol Mariano Rajoy este de acord cu o reuniune cu şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, însă nu va accepta negocieri pe marginea unui referendum considerat ilegal, scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole. Acestea relatează şi alte subiecte, legate de scandaluri de corupţie, creşterea preţului la electricitate sau relaţiile Ucrainei cu Rusia - toate aflate pe primele pagini ale ediţiilor tipărite de miercuri.

Cotidianul El Pais scrie despre un mesaj text transmis de către Miguel Blesa, fostul director al Caja Madrid, acum anchetat pentru falimentul acestei entităţi bancare, fiului fostului premier spaniol Jose Maria Aznar. Fostul bancher se scuza în faţa tânărului pentru că nu a fost prezent la achiziţionarea unor opere de artă în valoare de milioane de euro. Acelaşi cotidian spaniol scrie miercuri şi despre faptul că soţia şefului guvernului regional din Madrid, Ignacio Gonzalez, a fost inculpată pentru spălare de bani. Lourdes Cavero este cercetată pentru cumpărarea unei locuinţe aflate în centrul unei investigaţii, precizează cotidianul spaniol.

Despre inculparea soţiei lui Gonzalez scrie miercuri şi cotidianul El Mundo, şi observă că locuinţa a fost cumpărată în 2008 cu 1,15 milioane de euro, din care cel puţin 400.000 euro au fost 'bani negri'. În plus, cotidianul spaniol citat relatează despre intenţiile lui Mariano Rajoy faţă de referendumul programat anul viitor în Catalonia: 'Să vedem cui îi provoacă mai multă ameţeală', l-a avertizat el pe şeful guvernului regional din Catalonia, Artur Mas.

Rajoy se va întâlni cu Mas, însă nu va accepta negocieri pe marginea referendumului ilegal, anunţă cotidianul ABC. Un dialog legal este acceptat de către guvernul central, care consideră că poziţia sa este una clară şi prin urmare va accepta discuţii doar în cadrul stabilit de Constituţie. Partidul Popular paralizează bugetul Cataloniei pentru anul viitor, întrucât acesta include organizarea referendumului, mai notează publicaţia citată: conservatorii consideră ilegal capitolul bugetar dotat cu 5,75 de milioane de euro pentru referendum.

Rajoy acceptă să discute cu Mas, însă nu asupra referendumului, relatează la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Acesta scrie şi despre blocarea bugetului Cataloniei, precum şi despre faptul că guvernul central consideră că respingerea iniţiativei referendumului trebuie să vină din partea legislativului spaniol. În plus, pe prima pagină a acestui cotidian catalan apare o fotografie care se repetă în presa de miercuri: cea în care apare preşedintele rus, Vladimir Putin, alături de cel ucrainean, Viktor Ianukovici. Acesta din urmă a obţinut de la Moscova un program de salvare financiară fără măsuri neplăcute pentru populaţie: un credit de 11 miliarde de euro şi reduceri semnificative la preţul gazelor.

Şefa guvernului regional din Andaluzia, socialista Susana Díaz acordă sindicatului UGT 7,8 milioane de euro ca ajutoare publice, în vreme ce a cerut deja explicaţii pentru cheltuirea altor 7,5 milioane de euro, justificate cu facturi false. Cotidianul La Razon observă cum guvernul regional menţine subvenţiile pentru sindicat, în ciuda scandalurilor de corupţie în care ar fi implicaţi membri ai acestuia. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol scrie că Mariano Rajoy are de gând să întărească prezenţa statului central în Catalonia, că Partidul Popular a blocat bugetul Cataloniei şi că guvernul central consideră că şeful guvernului regional catalan nu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce este considerat 'falimentul regiunii'.

Facturile la electricitate vor creşte cu peste 5% din luna ianuarie, anunţă cotidianul catalan El Periodico. Acesta precizează cum guvernul a schimbat procedura şi a crescut atât preţurile, cât şi costurile ce vor fi impuse pe pieţe de companiile care furnizează curentul electric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor