Guvernul Letta adoptă măsuri pentru ameliorarea situaţiei din penitenciarele din Italia (revista presei)

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (MAHMOUD ZAYYAT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.12.2013

Guvernul italian de coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga), adoptă o serie de măsuri în vederea ameliorării situaţiei din închisorile din Italia şi pentru a accelera procesele civile, informează miercuri presa din Italia.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, care s-a desfăşurat marţi seară, guvernul Letta a aprobat un decret de lege pentru a reduce numărul deţinuţilor din penitenciarele din ţară, pentru a ameliora condiţiile de viaţă ale acestora, şi, de asemenea, a prezentat un proiect de lege în vederea accelerării proceselor civile.

'Era important să evităm ca Italia să fie considerată o ţară care nu respectă drepturile persoanelor aflate în închisori', a declarat premierul Enrico Letta, care - în cursul unei conferinţe de presă ţinute marţi seară la sediul guvernului de la Roma, Palatul Chigi - a prezentat acest decret legislativ adoptat de Consiliul de Miniştri. Este vorba despre 'măsuri în vederea reducerii suprapopulării din penitenciarele din Italia, respectând securitatea cetăţenilor şi a colectivităţii', a mai precizat şeful guvernului de la Roma, potrivit principalului cotidian roman.

Cotidianul milanez Corriere della Sera apreciază că acest decret ţine cont de solicitările care au sosit în ultimele luni din partea şefului statului italian, Giorgio Napolitano, a Curţii Constituţionale de la Roma şi a Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

La începutul lunii octombrie, preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, făcuse apel la o mai largă utilizare a amnistiei şi a graţierii, în condiţiile unei suprapopulări a închisorilor italiene, pentru care ţara a fost condamnată de Europa.

Potrivit cotidianului menţionat, în 2013, închisorile italiene numărau peste 64.700 de deţinuţi, în condiţiile în care aveau o capacitate de doar 47.600 de locuri, adică o rată a ocupării de 136%.

Pentru a pune capăt acestei situaţii, guvernul Letta a luat măsuri imediate, printre care recurgerea la dezincriminarea anumitor fapte şi la arestul la domiciliu, pentru a schimba condiţiile de viaţă ale deţinuţilor.

Executarea sentinţei implică respectarea câtorva condiţii, precum proximitatea deţinutului faţă de locul de reşedinţă al apropiaţilor săi, distincţia între cei care aşteaptă să fie judecaţi şi cei deja condamnaţi, dreptul la sănătate şi la condiţii demne de detenţie, comentează publicaţia amintită.

Cotidianul La Stampa din Torino relevă faptul că, la începutul lunii ianuarie, Italia fusese condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în mai multe cazuri în care deţinuţii se plângeau de condiţiile de detenţie din cauza unor probleme structurale cauzate de suprapopularea din închisori.

Ministrul italian al justiţiei, Anna Maria Cancellieri, a subliniat marţi seară că obiectivul guvernului este acela de a reduce numărul deţinuţilor cu circa 3.000 de persoane în următorii doi ani. De asemenea, măsurile de eliberare anticipată luate marţi de executivul Letta vor permite 'eliberarea imediată a circa 1.700 de deţinuţi', a estimat ministrul justiţiei, care a mai precizat că va fi intensificată utilizarea brăţărilor electronice, dar numai 'în cazurile persoanelor consemnate în arest la domiciliu', anunţă principalul cotidian torinez.

În decretul de lege aprobat de guvern se mai prevede instituirea figurii unui 'garant naţional al drepturilor deţinuţilor', precum şi măsuri în vederea reducerii timpului de desfăşurare a proceselor civile, în timp ce măsurile drastice împotriva criminalităţii organizate din Italia 'vor fi menţinute', a mai asigurat ministrul Cancellieri.

Pentru deţinuţii care provin din ţări din afara Uniunii Europene, acest decret de lege prevede o extindere a posibilităţilor de expulzare către un număr mai mare de ţări de destinaţie. Potrivit ministrului justiţiei, dintr-un număr de 22.812 deţinuţi străini, 18.000 nu sunt originari din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor