Rusia îi acordă lui Snowden drept de şedere permanentă

Un baner afişat în sprijinul fostului spion american Edward Snowden, în Hong Kong, la 18 iunie 2013.  Fostul angajat NSA, în vârstă de 29 de ani, a respins acuzaţiile conform cărora ar fi un trădător sau un agent secret chinez şi a insistat asupra faptului că a expus o periculoasă reţea de supraveghere globală a SUA care ameninţa intimitatea a milioane de oameni.
Un baner afişat în sprijinul fostului spion american Edward Snowden, în Hong Kong, la 18 iunie 2013. Fostul angajat NSA, în vârstă de 29 de ani, a respins acuzaţiile conform cărora ar fi un trădător sau un agent secret chinez şi a insistat asupra faptului că a expus o periculoasă reţea de supraveghere globală a SUA care ameninţa intimitatea a milioane de oameni. (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

În ceea ce este, cel puţin parţial, o lovitură calculată la adresa Washington-ului după cele mai noi acuzaţii la nivel înalt ale SUA de „interferenţă” rusă în actuala campanie pentru alegeri prezidenţiale, Moscova a acordat oficial denunţătorului şi fostului analist NSA Edward Snowden dreptul la rezidenţă permanentă.

Tânărul de 37 de ani, care a fugit de la baza din Hawaii, s-a refugiat în Hong Kong în 2013, de unde a publicat unele dintre cele mai inflamante informaţii despre programul de spionaj asupra cetăţenilor construit de SUA. După o dispariţie suspectă de pe radar timp de 10 zile, în care Snowden s-a aflat sub controlul regimului comunist chinez, avertizorul a luat un avion spre Rusia. În timpul zborului, SUA i-a anulat paşaportul, iar Kremlinul lui Vladimir Putin a profitat de evoluţie pentru a-l găzdui pe Snowden şi a-l stoarce de informaţii valoroase despre sistemele de interceptare construite de SUA.

Avocatul lui Snowden a anunţat joi schimbarea statutului, care îi va permite fostului contractor american să ceară cetăţenia rusă.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, a declarat pentru Reuters că „permisul său de şedere (rus) expiră şi am cerut să îl prelungim”, după ce iniţial i s-a acordat azil de către guvernul rus. "Am depus documentele în aprilie şi am obţinut dreptul de şedere permanentă (joi)", a menţionat Kucerena.

Cu toate acestea, avocatul său a negat în mod expres că Snowden va încerca să obţină cetăţenia rusă. În Rusia, Snowden a fost activ continuând să evidenţieze abuzurile statului american în probleme de securitate naţională. Snowden a scris o carte şi a dat frecvent interviuri în mass-media.

La sfârşitul verii, preşedintele Trump a şocat reporterii şi oficialii securităţii naţionale, afirmând public că poate Snowden ar trebui graţiat.

„O să examinez bine cazul lui”, a spus Trump în acel moment. „Există o mulţime de oameni care cred că nu este tratat corect. Adică, aud asta.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii